24smolian.com/Общество

След отвъдокеанския круиз на Денков, битието продължава в стил „Академикът тръгва из Европа“.

Външнополитическите приоритети на България - пълната интеграция в Шенген, приемането на единната европейска валута и присъединяването към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, ще обсъдят на среща в Париж българският министър-председател и президентът на Франция.

Еманюел Макрон ще приеме акад. Николай Денков в Елисейския дворец тази сряда.

Двамата лидери ще обсъдят геополитическите рискове и заплахи, подкрепата за Украйна две години след началото на войната и стратегическия дневен ред на Европейския съюз…

 

В същото време Урсула фон дер Лайен се готви за втори мандат начело на Европейската комисия, която оглави през 2019 година, съобщава германския вестник BILD. Неделното издание на вестник Die Welt съобщи, че германският канцлер Олаф Шолц е блокирал предложената от САЩ номинация на Фон дер Лайен за поста генерален секретар на НАТО заради острото й отношение към Русия…

 

Германия вероятно е в рецесия, тъй като външното търсене е слабо, потребителите остават предпазливи, а вътрешните инвестиции са задържани от високите разходи за заеми. Това показва месечният доклад на Бундесбанк за най-голямата икономика в Европа, цитиран от Ройтерс.

Германия изпитва затруднения, откакто инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. повиши енергийните разходи. Германската икономика вече четвърто поредно тримесечие е на нулев или отрицателен растеж, което тежи върху цялата еврозона…

 

Истерията около „руските космически оръжия“ продължава в САЩ. Американският телевизионен канал CNN, позовавайки се на източници от разузнаването, съобщи, че Москва разработва оръжейна система, която може да извади от строя „огромен брой сателити“ в околоземното пространство.

Медията пояснява, че става дума за нов тип Електромагнитен пулс - оръжие за космоса, базирано на ядрен електромагнитен импулс…

 

Хората, които изкачват връх Еверест, вече ще трябва да се съобразяват с ново правило за поддържане на хигиената на най-високата точка на света.

"Планините ни започнаха да смърдят", обяснява Мингма Шерпа, председател на община Пасанг Лхаму, която обхваща голяма част от района на Еверест.

Те ще са длъжни да носят изпражненията си в торбички до Базовия лагер, вместо да ги оставят на място, съобщи "Би Би Си".

Проблемът с изпражненията в района на Еверест е от години…

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I