24smolian.com/Общество

С известна доза лишения, без излишни разходи, едно семейство в Родопите може да спестява на месец по около 400 лева.

„Имаме ограничения, не се купуват глезотии, неща, които не са належащи. Заплатите все още са едни от най-ниските в страната, въпреки че данните показват друго. Данните на джобовете са реалната оценка. На месец може да се заделят по 300-400 лева. Говорим за двамата родители, общо. И това е при положение, че няма извънредни разходи-разваляне на електроуред, възникнал спешен ремонт на автомобила“, споделя 41-годишна родопчанка пред колегите от 24rodopi.com. Смята, че влиза в представата за „средна класа“, но с много условности.

„Положенето е, чукай на дърво да не се разболееш или колата да не се развали – всичко заделено отива там“, допълва жената.


„Най-големите разходи са за храна и сметки.

 

Инфлацията я усеща абсолютно всеки. 70 лева в магазина, дори с безбройните промоции, са едно голямо нищо. Една почти празна чанта с покупки“, казва домакиня, приближаваща 50 години.

„Не се ограничаваме в хранителните продукти. Качеството им обаче съвсем не е това, което беше. 16 лева е килограм свински врат. На промоция в големите вериги понякога достига дори до 6 и нещо. Обикновено внос от Испания, вакумирано с наближаващ към изтичане срок на годност за охладен продукт. В такива случаи – купуват се няколко килограма и се замразяват дълбоко във фризера за по-нататък“, коментира своята концепция мъж от региона.

 

Тримесечният общ доход средно на лице от домакинство в страната през четвъртото тримесечие на 2023 г. е 2 866 лв.

 

и нараства с 18.1% спрямо същия период на предходната година. В структурата на домашния бюджет с най-висок относителен дял е доходът от работна заплата (54.9%), следван от доходите от пенсии (31.3%) и от самостоятелна заетост (5.9%).

Разходите за домакинствата обаче отбелязват същия ръст като приходите – с 18,1%. Средно на лице тримесечният общ разход е в размер на 2 668 лева.

 

Или като се дръпне чертата, оставащото след приход и разход е в размер на 198 лева на човек.

 

Разходите за храна и безалкохолни напитки нарастват от 705 на 798 лв. Средно нашенецът харчи за алкохол и цигари 110 лева, сочи тримесечният анализ на НСИ. Разходите за облекло и обувки нарастват от 84 на 111 лв. Тези за жилището, в които влизат всички сметки, достигат среден размер от 429 лева. За здравеопазване отиват 174 лева. Разходите за транспорт и съобщения нарастват от 254 на 306 лв., за данъци и социални осигуровки вече достигат 350 лв.

Потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство в края на м.г. се отчита ръст при плодове и зеленчуци-13,6 кг и 17,1 кг. На месото - от 9.6 на 10.1 килограма. Най-голямо намаление има при потреблението на хляб и тестени изделия - от 18.9 на 18.2 кг, и на захар - 1.6 на 1.4 килограма.

Без промяна остава потреблението на картофи.

 

На снимката: Пазар в малката община

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I