24smolian.com/Регион

16 алпийски козирога, доставени от Бавария, бяха разселени на територията на

Държавното ловно стопанство „Кормисош“. Мъжките животни са 3 на брой, а женските - 13.

Мястото на разселването за алпийските козирози е определено след предварително проучване върху възможностите за възстановяване на този вид в България.

В карантинната ограда козирозите ще престоят не по-малко от 30 дни и под ветеринарномедицински надзор ще се извършва обезпаразитяване. При нужда ще се вземат кръвни проби за изследване, ще се наблюдава и ще се прави оценка на здравословното състояние на животните.

Преди няколко хиляди години алпийския козирог се е срещал в голяма част от българските планини. Кости от алпийски козирози са открити в 12 пещери, повечето са от района на Стара планина и има само едно находище в Родопите - „Бориковска пещера“ (край с. Могилица, Община Смолян). След това видът изчезва както от България, така и от съседните балкански страни. През 80-те години на 20 век в България са внесени алпийски козирози от Швейцария и се разселват около върховете Мусала и Ботев. Успешно се адаптират само в Рила и там числеността им достига 80 екземпляра.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I