ГКПП-та и офертите за парцели, имоти и земя за панели

24smolian.com/Общество/Регион

Започнаха да излизат оферти за продажба на парцели в Родопите, върху които да бъдат изградени фотоволтаични централи, установи проверка на „Родопи voice“.

55 000 евро е обявената цена за 3000 кв. метра земя с одобрен и влязъл в сила подробен устройствен план, план за регулация и застрояване за изграждане на “Фотоволтаична електроцентрала” с мощност до 200kW. Имотът е в близост до асфалтов път, изцяло с южно изложение, в близост до родопското село Смилян. В офертата е посочено, че има становище на EVN за одобрено изграждане на ФвЕЦ.

В същото време триетажна къща в същото село се предлага за 120 000 евро. 309 кв.м застроена площ, с двор от 921 квадрата. Облагороден парцел, обзаведена къща с двуетажна селскостопанска постройка към нея.

За 255 000 лева пък се предлага за продажба проект за изграждане на фотоволтаична централа с мощност 400 kW, отново в Родопите. Площта е 5 дка, разположена на южен склон. Извършен е професионален слънчев одит на мястото, който прогнозира годишно производство на електрическа енергия от около 560 MWh“, се посочва в офертата. За изграждане на централата има сключен предварителен договор с EVN.

В същото време цените на имотите в близост до бъдещия ГКПП „Рудозем“ продължават да държат цена след първоначалния скок преди около 2 години. Отварянето на граничния пункт продължава да е дата в неопределено бъдеще. Но това рано или късно все пак ще се случи. По-нетърпеливи обаче дори свалиха цените.

Имот на първа линия по новостроящия се път Рудозем-Ксанти бе обявен за 22 000 евро-962 квадратни метра извън регулация. Година по-късно офертата продължава да е валидна, но с цена от 10 000 евро.

12 782 евро пък се оферира парцел от 516 кв. метра в Рудозем. Интересно бизнес-предложение, свързано с бъдещия граничен пункт, е за незастроен парцел в индустриалната зона на родопския град. Брокерът определя имота като „стратегически поставен“. 1728 квадрата за 30 678 евро.

„Местност с висока инвеститорска активност“ пък е описан парцел в рудоземското село Елховец. 11 дка нива се продава за 34 000 евро.

В съседен Мадан апартамент в 55-годишен блок се продава за 45 000 евро. Три стаи, тухла, 85 квадрата.

След отварянето на граничния пункт се очаква цените буквално да полетят. „Спокойствието“ към момента пък идва от забавянето на строителните дейности от гръцка страна.

Същото се случи и с цените на имотите край границата след отварянето на „Маказа“, чието забавяне бе заради трудния терен и петте тунела, които изграждаха гърците. В момента областният град Кърджали е в челото по размах на строителството. Цената на квадратния метър пък достигна и дори надмина 1000 евро. 800-850 евро на кв.м е в най-големия квартал „Възрожденци“, който вече е събрал хора от всички части на Родопите. Болшинството от купувачите са гурбетчии, които разполагат с кеш, банковите заеми са рядкост при закупуване на жилище. Заради тях и близкия граничен пункт пък казината започнаха да никнат като гъби. Същото се очаква да бъде и в района на Рудозем и Мадан след отварянето на бъдещия ГКПП.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I