24smolian.com/Общество

По повод Световния ден за борба с туберкулозата – Министерството на здравеопазването обявява „Седмица на отворените врати“ под мотото „Да! Ние можем да спрем туберкулозата“. Инициативата ще протече в периода 18 – 22 март и осигурява безплатни прегледи на всички желаещи, без оглед на здравноосигурителния им статус. Прегледите за жителите на област Смолян ще се извършват всеки ден между 8,00 и 15,30 часа в Кабинета за контрол на туберкулозата, на шестия етаж на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в областния град. Скрининговите прегледи включват  попълване  на анкетна карта за преценка на риска от туберкулоза, а при нужда и рентгенография на бял дроб, кожен туберкулинов тест с проба Манту и микробиологично изследване на храчка. 

В България се наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта през последните 12 години – от 90,5 на 100 хил. души население през 2010 г. до 39,3 на 100 хил. през 2022 година.

Заболеваемостта в Смолянска област в същия период е трайно под средната за страната, без съществена динамика.  През 2013 г. тя е 17 на 100 хил. население и през 2023 г. е 15 на 100 хил. Новорегистрираните 14 случая през 2023 г. са от различни възрастови групи и населени места в областта, но се наблюдава засягане на по-млади хора на възраст от 25 до 40 години, предимно завърнали се от работа в чужбина или с придружаващи рискови фактори като  злоупотреба с алкохол и тютюнопушене.

Туберкулозата засяга основно дихателните органи. Причинител на болестта е туберкулозният бактерий, който се отличава със значителна устойчивост във външната среда. Основен източник на инфекцията е човек, болен от белодробна туберкулоза, който чрез слюнката, отделена при кашлица, говор, кихане, изхвърля в околната среда милиони бактерии. Макар и по-рядко човек може да се зарази и чрез продукти на болни от туберкулоза животни - мляко, месо, яйца, които са недостатъчно топлинно обработени. Не е възможно разпространяване на туберкулозата чрез насекомите, кръвните продукти и водата.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I