Жельо МИХОВ/24smolian.com/Общество

 

„Баварецът“ лети и вдига шум като съборите в три села. Оставя част от гумите по асфалта. Дъни музика. Фики и Азис се прегръщат с гласове. Водачът вее дълъг перчем, поглажда гъстата брада и зяпа в двете посоки, дали е предизвикал необходимото внимание.

Иска неистово да го зяпат с отворени уста. По баирите нямаше кой. Бабите само цъкаха с език. Сега бе моментът…

Той иска, той може, той жадува за това, но…

 

Всички мераклии за палати и дворци са се научили изпървом да предизвикат внимание, а после да… слугуват.

 

Правят го до завидни висоти добре. Кланят се, лижат, разтриват-я уши, я топки. Така се става Голям човек. Когато си човек на човека на Големия човек.

Такава простотия чували ли сте? Разбира се. Всеки е на някого, всеки на някого облизва интимностите. Други пък ги знаят същите тези срамотии, но си мълчат, с цел дивидент някакъв.

 

Държавата на милионери и милиардери слуги.

 

Бутнете си парите в задния…

Корупцията в България се измерва с усещане

Усет, сетива, настръхване на кожата. Такива работи. Докладите на всякакви институти за изследвания. Тя няма мерило. Не може да се постави на кантара и да се отчете нейната тежест. Тя само се усеща.

Според докладите обаче, корупцията в страната ни държи челото в Европейския съюз.

И без тях, нашенци могат да определят параметрите й. Попитайте първия срещнат човек на улицата и той ще разкаже. Тъжната история на пропадналата държава. Ще разкаже, че на рушвет са готови от чистачката в малката администрация, та дори то Главния. Който и да е той.

 


Всеки докопал се до властта бай Ганьо започва да върши едно и също.

 

Едно кило корупция тежи тонове повече от едно кило открадната ръждясала арматура. За едното обаче наказани няма, а за другото лежат безброй много хора по панделите.

Инвеститори? Нима те не знаят как стават нещата тук? Затова и ги няма. „Присъстват“ в заплатите на разни чиновници из агенции, чието съдържание се изчерпва при рев след уволнение.

Корупцията е най-големият тумор в страната ни. Той е метастазирал навсякъде. Тази зловодна гнилоч ни запрати на последните места по всички класации. Тя предопредели жизнения ни стандарт, близък до африканско племе. Тя изгони милиони да търсят нормалност в чужди държави, колкото и тук все да я връщат и рестартират.

Корупцията сътвори разделените семейства…

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I