24smolian.com/Общество

"С чиста съвест ще върнем папката празна“, каза в сутрешния блок на бТВ Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната“ във връзка с втория мандат за редовен кабинет.

Президентът Румен Радев ще връчи днес следобед папката с мандата на ПП-ДБ, след като вчера парламентът гласува отказа на Мария Габриел да стане премиер и да състави правителство с първия мандат.

По думите на Петков папката ще взема премиерът в оставка Николай Денков, а на връчването ще присъстват всички лидери на партиите в ПП-ДБ.


"Не възприемайте сериозно ППДБ. Те са просто средство за удоволствие в ръцете на сексуален доминант“, написа Николай Събев в страницата си във фейсбук.

Николай Събев е собственик на куриерската фирма "Еконт“ и бе министър на транспорта в правителството на Кирил Петков. 

Правителството просъществува от 13 декември до 2 август 2022 година, припомня агенция „Фокус“.


Днес стана ясно, че президентът Румен Радев връчва втория мандат за съставяне на правителство в сряда на втората политическа сила у нас - ПП-ДБ. Той ще бъде върнат празен, обеща Кирил Петков.

Следва третият мандат. Тук нещата седят по-различен начин. Ако при първите два мандата беше ясно при кого отиват, тук решението е единствено на Румен Радев. Той трябва да избере партия, на която да даде шанс за съставяне на редовен кабинет - "Възраждане", БСП, ДПС или ИТН.

Кога?

Най-тиражирана възможна дата за провеждане на предсрочен парламентарен вот е 2 юни - седмица преди евровота, но за да стане това - до края на тази седмица всеки ден трябва се изпълва процедурата - край на мандатите, избор на служебен премиер по новите правила след приемане на промените в Конституцията и назначаване на служебно правителство.

Възможни са и избори „2 в 1“ – на 9 юни.

Продължаващо забавяне на процедурата за насрочване на предсрочни парламентарни избори може да ги изместят 16 юни, 23 юни и 30 юни.

Извънредните парламентарните избори може да се проведат дори през септември.

Омбудсманът Диана Ковачева е информирала тази сутрин депутатите, че нейната заместничка Елена Чернева-Маркова е подала оставка. Председателят на Народното събрание Росен Желязков оповести новината в началото на пленарния ден.

Съгласно последните промени в Конституцията заместник-омбудсманът е една от възможностите за служебен премиер.

Мотивите за оттеглянето на Маркова не се съобщават. Напускането й е изненадващо.

Елена Чернева - Маркова има юридическо образование, била е адвокат и дългогодишен председател на Националното бюро за правна помощ.

Зае поста през 2020 г., когато Диана Ковачева, дотогава "зам.-омбудсман", оглави институцията.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I