Жельо МИХОВ/24smolian.com/Общество

Вървиш из парка и виждаш разбитите беседки. Маси, надраскани с послания на различни езици. Издялани с остри предмети по дървото. Обърнати кошчета за боклук. Пейки, изтръгнати и хвърлени в езерото, в което няма вода. И може би не трябва да има. Че щеше да стане още по-страшно.

Разбити павета, с които се обстрелват обекти.

 

Всичко се чупи и разбива. Безнаказано.

 

Със самодоволството по лицата на извършителите. Които нямат пълнолетие. Но вече са любители на спиртните напитки и други субстанции.

Прозвуча като лекция на пенсионери.

Сега по-съвременно: Просто едни примитивни хора омизерстват всичко, защото няма шамари, няма наказания. Защото родителите са в чужбина, а лекетата трябва да се възпитават от недовиждащи кусурите баби. Или пък богати гомн..вци, чиито „мама и тате“ нямат време от правене на далавери, за да посочат правия път.

И тия човечета се измъкват все с връзки. Щото, като ги гепят, и се почва звънене по телефоните и ходатайстване за постъпките.

После пак с начале.

Ненормалното общество само дефинира собствения си край.

Бедни родители-зад граница, богати-се мислят за богоизбрани, учители-мислят само за проекти.

 

Хелоун и Фашинг

 

Хелоуин - такъв празник преди 30 години дори не знаехме какво е.

Сега се празнува във всяко школо-както и другият езически маскарад, наречен Фашинг. Децата ни ги правят на палячовци и на тях им харесва. Харесва им да бъдат други, не себе си.

На един Хелоуин в едно родопско школо част от учениците се бяха маскирали като мутри-с балаклави и бухалки.

Благодарско на даскалите, снимали се ухилени до тях.

Какво възпитават, какво учат?

Масова неграмотност. Това са резултатите. Но важното е да се изпълняват проекти.

 


От ЕС, ФЕС, „Америка за нещо си“, Еразъм, Оргазъм и какво ли не.

 

Наши ученици били зад граница по някакво проектче. Разигравали ролеви игри. На снимките учениците ни с ковид маски на очите и се гонят.

Извинявайте, но това са гимназисти, не малчугани в забавачница.

Важен е проектът, важни са парите.

Важен е Еразъм и Оргазъм.

Децата масово не могат да възпроизведат текст след като са го прочели. Това е функционалната неграмотност.

Но няма значение. Важни са проектите. Снимките. Отразяването.

Просветата се превърна в маскарад.

 

Измамната хубост. И няма ни един кой да каже „Царят е гол“.

 

Защото тези деца са голи и боси.

Целта на образованието е да даде базови знания, да научи тези деца да мислят сами. Сами да формират парадигми. Да правят връзки, да достигат до отговора дори без да го знаят наизуст. Просто, защото сами „се справят с пъзела“. На база знания и умения. Те трябва да четат книги. Не им трябват дигиталните простотии. Но телефоните са придатък към ръцете. Те получават всичко наготово, под формата на картини.

Книгите предизвикват съзнанието само да възпроизвежда, да наглася, да обрисува, да създава свои светове. Да ги моделира. Това е фантазията. Тя е в основата на всяко откритие на човечеството. Без фантазия, хората щяха да са в пещери.

Пък може би това е идеята на новия свят. На зелените им сделки, на консуматорското общество. Отнемане на телефони и ток и те няма да знаят какво да правят…

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I