24smolian.com/Общество

Бащата живее в Пловдив, майката с общото им дете в Родопите. Тя е под угрозата да бъде вкарана в затвора и глобена, казва социален работник, защото не предава момченцето на бащата. В хода на дело срещу нея в съда е допуснат шестокласникът, който да даде показания. А те са потресаващи, посочват колегите от „Родопи voice“ в последния брой на печатното издание.

Това е едно жестоко битие, в което най-големите жертви са децата. Живот, изпълнен с насилие, страх, който руши бъдещето.

Умишлено спестяване населените места-села, градове, в които се развива родопската част от действието. Както и къде учи детето и кой съд в региона е гледал делото.

„Когато аз и мама бяхме в Пловдив, баща ми не се държеше добре с нас, а ужасно.

Той преби мама и мен много пъти. Осъждан е в четири различни съдилища за домашно насилие спрямо мен и мама. Той пие алкохол заедно с неговите родители в голямо количество. Вземана му е няколко пъти книжката. Даже имаше случай, в който той си  сложи пръста на челото ми и ме заплаши, че е приготвил 10 000 лева, пистолет и адвокат и, че ще застреля мама и ще даде 10 000 лева на адвоката и готово. „Ако ли не, майка ти ще я заколя и ще пратя дядо ти да я излежи в затвора“. Той изгори краката на мама с електрически радиатор, счупи й зъбите, повреди й гръбначния стълб, течеше й кръв от носа и устата“, разказва детето в съда, при което се разплаква.

И продължава: „Нямаше ден, в който аз и мама да не бяхме пребивани. Аз никога не съм го виждал да пие вода. Строши колата на мама. След всяка среща, след всяко предаване доброволно или принудително, винаги заварваме нашият автомобил изпочупен. Винаги, дори имаше случай, в който той беше срязал кабелите на колата и ние с мама замалко щяхме да изгорим. Моля Ви, госпожо съдия, да вкарате баща ми и неговите родители в затвора и да го глобите, защото и баба ми, неговата майка, и тя ме пребиваше много пъти, заедно с него и дядо ми, който бе подстрекателят. Той ни изхвърли на улицата в дъжда, и аз, и мама плакахме много. Баща ми ми открадна документите за жителство, за настоящ и постоянен адрес, и ме е записал на друг. На 14 септември м.г. аз и мама разбираме, че той ми е откраднал документите за училище и ме е записал в училище в Пловдив. След като мама написа заявление да си продължа обучението си в моето училище, при излизане от сградата, виждаме баща ми и родителите му. Те ни псуваха и заплашваха. Той много пъти се опитваше да ме отвлече от училището. Влизал е в столовата, където се храним с другите ученици. От страх се криех под масата. Директорката се оплака, че се е заяждал и с нея. Аз този човек съм го намразил, не искам да го виждам и когато го видя ми се подкосяват краката от страх“.

Майката и детето трябва да се срещнат с държавен съдебен изпълнител през юни м.г., вместо да празнува края на учебната година с класа си, след като е момчето завършва с отличен успех.

„Ние влезнахме в стаята на съдебния изпълнител и тогава социален работник от „Закрила на детето“ взе един документ и започна да чете, че мама ще я глобят 5000 лева глоба и шест месеца затвор, затова че аз и мама не сме отворили вратата на баща ми. Аз отново посочих причините, защо не искам да живея с моя баща. Казах, че той биеше мама и мене, изхвърли ни на улицата, изгори й краката, пиеше алкохол. А социалният работник ми каза, че аз съм невъзпитан. Аз хванах за ръката мама, разплаках се, издърпах мама навънка и излезнахме от стаята. А след това, съдебният изпълнител  написа в протоколите си, че мама ме е хванала за ръката и не е давала да се разговаря със социалните работници, и ме е извела. Мама никога не ме е спирала да се срещам с баща си, нито когато имаше определени срещи, нито когато имаше призовки за доброволно или принудително предаване на дете. Причината, заради която аз не желая да отида при него, е защото той е насилник, побойник, пияница и измамник. Моят баща е главният виновник за всички деяния, които е извършил на мен и на мама и затова аз не искам, не желая нито да го виждам, нито да живея с него. Той има и друга жена и дете, което е по-голямо от мен. Другата жена се оплака, че той и неговите родители са я пребили до такава степен, че тя е на инвалидно легло и другото дете й носи храна и вода.

Искам да поясня за „Закрила на детето“. Те не са закрила на детето, а са затворници за деца, защото те не защитават мен, а защитават баща ми“, посочва пред съда малолетното момче, след което разпитът приключва.

„Насилие не е имало, не е доказано насилието. Относно изявленията, че аз съм безработен, несретник и алкохолик, искам да представя два договора за наеми на недвижими имоти, с които искам да удостоверя, че получавам доходи“, посочи пред магистратите бащата.

Съдът предстои да вземе решение относно вината на майката, че тя не е съдействала за изпълнението на съдебни решения. Според един от юристите, „детето не следва да бъде фактор в производството“…

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I