24smolian.com/Общество

40.8% от цялото население в България живее в 8 общини. По последни данни на Националния статистически институт (НСИ) най-голяма част от населението е концентрирана в столицата и в още 7 общини, които имат население от над 100 хиляди души - Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Сливен и Плевен.

Към края на миналата година от общо 265 общини в страната 142 са с население под 10 000 души.

Институтът за изследване на населението и човека при Българската академия на науките ще представи данни за спадащата демографска и икономическа жизнеспособност на 75% от общините в България. БНТ посочва, че сред основните теми, които ще бъдат засегнати е и как да се намалят негативите от свръхконцентрацията на населението в няколко града и да се съживи част от измиращите селски райони.

През последните години все повече райони в страната се обезлюдяват, което оказва сериозен ефект на икономическото им развитие.

1 317 души са напуснали Родопите в рамките само на една година. 245 от тях са заминали зад граница, а 1072 са се заселили в други региони на страната.

Това сочат данните за м.г. в област Смолян на Националната статистика.

467 сменят местоживеенето си в рамките на региона. От Смолян в Пловдив са се преместили 531 души. По-голям е броят на изселените мъже (901) в сравнение с този на жените (883). През м.г. заселените в областта са 1 637 души.

С 1247 души е намаляло населението в Смолянско през миналата година спрямо предходната, като в края на 2023-та то е 92 107 души.

Демографската картина показва: хората застаряват, все по-малко деца се раждат, нараства броят на изселените и заселените, сочат данните на Националната статистика.

На снимката: Официалната статистика сочи, че №1 за напускащите родния край смолянчани е Пловдив.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I