24smolian.com/Общество/Регион

Часът е пет сутринта. Малкият автобус е пълен с хора. Маршрутът – от Родопите към столицата. Следващите транспортни средства също ще потеглят без свободно място. Една част от пасажерите са възрастни жени. Цел на пътуването е летището в София. А от там – към Западна Европа…

Стотици възрастни хора от планината, със скромни пенсии, някои от които малко над 600 лева, живеят в столиците на Белгия, Нидерландия, Великобритания, Германия. Там те са „професионални баби“. Новото им поприще е да отлеждат собствените си внуци, помагайки на децата, отдавна заминали зад граница.  

„На повикване сме малко. Но иначе главно през зимата, а лятото се прибираме да се грижим за градините в село“, споделят за „Родопи voice“ две жени на заминаване от региона. Семействата на децата им са в западната част на континента. Тяхната подкрепа пък се изразява в полагане на грижи за малолетните внучета.

„Цял ден работят, ако няма градина и училище, по-добре бабата да се грижи. Тъжно, че избраха този живот далеч, но тук не успяха да спестяват за нищо“, казва 73-годишната Бедрие. Полетът й е до Белгия, където ще я посрещне дъщерята и зетят.

„Мамо, само домашни манджи, нашенски, да готвиш, ми вика синът. Та по цял ден съм домакиня. Викам си, що не оставите малките на село, цяло лято при мен, че да им правя поне истинска храна, ама не искат. Кой родител ще да се раздели с децата. Ама, нас не ни питаха като заминаха“, посочва пред екипа ни друга „професионална гледачка“, но на семейни начала.

„Този живот няколко месеца там, после няколко тук, е за все повече хора. Поне като отидат, не плащат за нищо, че тук с малките пенсии нищо не става. Там са заедно, децата осигуряват всичко. Ама и старите не се решават завинаги да отидат, че и тук им е мило за дворовете“, коментира темата кмет на родопско село. Десетина възрастни хора в населеното място са именно на този режим в иначе спокойните старини.

Припомняме, че през март жестока трагедия разтърси региона. Мъж и жена загинаха при катастрофа с гурбетчийски бус на границата между Унгария и Румъния. Няколко души пътували с него от Белгия към България. Всички пътници са били възрастни хора, които са се връщали след няколко месеца при деца и внуци в Брюксел и други градове.

На място загина 67-годишна жена, а по-късно в болница се спомина и мъж на 72 години. Като по чудо при тежкия инцидент оцеля 80-годишна жена от родопско село. Всички те са прекарвали всяка зима при децата, а първите пролетни дни са се връщали в родния край.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I