Михаела Илиева/24smolian.com/Регион

Дрангово е едно от малкото селца в Кирковско, което въпреки намаляващия брой на жителите си, продължава да пази и съхранява родните традиции, историите за велики личности, както и да разказва на младите за своите местности и природни феномени. Нашата разходка се спира в това китно родопско селце, където има изключителни скални образувания, пренася в свят от миналото и разкрива една позабравена легенда за  златно съкровище, намиращо се в най-големия скален обект на територията на селото  - Голям Тулпан.

Това е едно от местата, за които дранговчани пазят дори и най-малките подробности от археологическите проучвания преди години, както и съхраняват във вечността завладяващите легенди за златното съкровище. Още в началото на своите проучвания, археолог Дамянов открива скалния монумент и започва усилена работа за разчитането на всички форми, знаци и ниши, оставени по скалата. Според него местността датира от Късно бронзовата епоха. В най-високата и най-равна част е открит олтар с овална форма, а също така се открояват и няколко каменни блока, които са останали от оградната стена. Според историци скалните ниши са погребални съоръжения, други пък смятат, че са знак за заровено наоколо злато. Трети твърдят, че в миналото в скалните ниши са палели огън, което било знак, че пътят към Беломорието е чист от разбойници. Древното светилище е едно от най-големите находища на керамични елементи в общината и предизвиква интерес както за туристи, така и за археолози и иманяри.


Маршрутът до местността не е от най-популярните и познати, единственият начин да стигнете до емблемата на селото, е като попитате местните. Туристите и гостите на селото имат възможността да изберат два маршрута, по които да стигнат до "Тулпан" - първият е през махалите Караджовска и Пещерска, а вторият през Ковачевска и Сърганска. Тези, които искат да тестват спортните си умения и сили, могат да направят прехода през Сърганска, където да се любуват на красивата природа и множеството чешми. Когато стигнете до това вълшебно място, пред вас ще се разкрие голяма поляна със светлозелена трева и една доста висока скала. На върха й веднага ще забележите българския трибагреник и бързо ще поискате да се покатерите по клатещата дървена стълба, която ще ви отведе до най-красивата панорамна площадка, разкриващи магични гледки.

И ако планинарите се вдъхновяват от невероятните скални образувания, някои от тях, приличащи на човешка глава, лъв или птица, то иманярите са силно привлечени към това място от една легенда. Разказваща как около местността"Тулпан" има голямо златно съкровище, което и до днес не е открито.

Да, вярно е, че се носят легенди за заровено злато около камъка, но дали са истина никой не знае. Имаше един пиков момент преди години, в който всички иманяри дойдоха с техника и пак не можаха да го открият. Аз съм на мнение, че щом никой не можа да стигне до него-то не бива да бъде откривано“, споделят за 24rodopi.com местни.

За днешните младежи обаче камъкът не е нищо повече от една скала, на която стават готини снимки. За по-възрастните, които са живели в махалите около местността, тя е спомен за един по-хубав живот, изпълнен с игри, веселия и труд по нивите.

Всяка година там се събират стотици граничари, служили в района. Събитието е отбелязвано с родопски гайди, дълги хора и подновяване на трибагреника. Тази година, за 7-ми пореден път, предстои да се състои срещата, да се увековечи миналото и да се даде път на бъдещето.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I