24smolian.com/Общество/Регион

Продължава напрежението между двете основни опозиционни групи в Общинския съвет в Златоград – Заедно за община Златоград и ГЕРБ. Причината за това е как общината да се справи с проблема с бездомните животни, които всяват страх и  притесняват жителите на родопския град.

На заседание на постоянните комисии кметът Мирослав Янчев предложи закупуване на специализирана пушка за дистанционно упояване при улавяне на безстопанствените кучета. Според него това е най-хуманният, бърз, лесен и евтин начин за справяне с проблема.

"Община Златоград е една от малкото общини от област Смолян, която развива активна кастрационна политика, с която намалява популацията на безстопанствените животни на територията на общината. Според ежегодишните оценки на Областната дирекция по безопасност на храните, Златоград е с най - висок процент на кастрирани и чипирани животни и с най-нисък процент на безстопанствени и безнадзорни животни. Може да се каже, че при нас броят на котките е по-голям и те са по-голям проблем от кучетата" - заявиха от Общинска администрация.

На друго мнение са съветниците от групата "Заедно за община Златоград ", които искат да бъде изграден временен подслон за бездомните животни на територията на общината, където за тях да се полагат грижи и проблемът да бъде разрешен генерално. За проекта са заложени средства и в бюджета на общината за 2024 г. Съветниците са категорични, че приют трябва да има, защото вече са множество случаите на ухапванията на жители от безнадзорни кучета. Много са и делата, които местни и туристи са спечелили срещу общината точно поради тази причина.

По темата кметът Янчев заяви, че законово процедурата за справяне с проблема започва от улавянето на животните, транспортирането им до кастрационен център, извършването на всички манипулации и обезпаразитявания там, възстановяването на животните и финално - връщане отново на мястото, от което са взети. Според него подобен проект за приют би бил труден за реализиране, изискващ много средства, заради нуждата той да отговаря на определени законодателни условия.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I