Михаела Илиева/24smolian.com/Регион

Златоградското село Ерма река все повече започна да добива популярност сред гостите и туристите си, заради своето природно богатство - изворната топла вода. Темата за нея е подхвърлена на местните управници още преди 20 години. Тогава започват множество проекти и концепции, с които се цели топлият извор на селото да превърне общината в истински туристически център, както и да не остане дом, който да не се възползва от родното богатство. Да, но реалността към днешни дни не е точно такава, защото минералната вода е достигнала само до големите хотели в града, където може да се ползва от посетители.

Темата отново излезе на дневен ред и предизвика бурни обществени коментари, заради изказването на Николай Вълканов - собственик на дружествата на "Горубсо" в Златоград и Мадан. Пред хилядите гости на "Празника на чевермето", той заяви, че ще инвестира 100 милиона в изграждането на електроцентрала, в която чрез отдаване на топлина от водата, ще се получава ток.

"Това със сигурност ще бъде най-голямата инвестиция, правена в района. Но въпросът е дали наистина имаме нужда от електроцентрала или повече се нуждаем от това да отоплим домовете си? Другият въпрос е как общината ще спечели от тази инвестиция, защото фирмата "Минстрой Холдинг" е частна и не виждам къде ще отиде печалбата, освен в джоба на Вълканов", казва местен жител, който от 20 години чака водата да достигне до дома му.

Въпросът какво повече искат жителите на общината, бе повдигнат и в Общинския съвет. Припомняме, че по предложение на съветниците от групата "Заедно за община Златоград" бе направено предложение за топлофицирането на Ерма река - първоизточникът на водата. По-късно то бе прието и бе включено в бюджета за 2024 г., като за него са предвидени 208 хиляди лева.

За какво точно ще се използва водата не знаят и местните. И те се питат дали ще е за балнеология, за производство на ток или за отопление. Но са сигурни в едно - предстоят множество обществени дебати по темата, с които да се вземе и най-правилното решение.


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I