Смолянчани тържествено отбелязаха Националния празник. Проявите започнаха с благодарствен молебен за руските освободители в храм „Св. Никола" в „Устово", отслужен от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион. В православния храм руснаците са посрещнати с благодарност, преклонение и гордост от местното население през 1878 г. По традиция сдружение „Родопски хайдути" проведе литийно шествие от църквата „Св.Никола" до пл. „Възраждане". Тържеството откри Петър Петканов, който изпя химна на България.
„На 3 март се събираме на този площад, защото най-напред в Устово нашите деди посрещат руските освободители с нечувана радост. На днешния ден ще отдадем заслужена почит и на Освободителя – руския генерал Пьотр Черевин. Изразявам обществена благодарност към тези, които инициираха и направиха паметник на генерала в Устово. Неговият мъжествен бронз ще стои на вечния си пост, бележейки победния ход на освободителната война", каза в тържественото си слово кметът Николай Мелемов. Той посочи, че 3 март е датата, на която честваме Освобождението си от петковековно робство. „Това е денят, в който празнуваме свободата си, минала през бунтове, завери и въстания, през подвига на българските опълченци. Трети март е денят на свещената българска свобода, ден на признателност и национална гордост. „Да събудим духа си на родолюбци и дано героизмът на предците ни да ни окуражава в името на България", каза още в словото Мелемов.
Бронзовият барелеф на генерал Черевин е дело на местния скулптор Ангел Бебелеков. Средствата са събрани от дарения от местни хора и фирми. Община Смолян е подпомогнала тази инициатива. Гранитният камък, на който е поставен бронзовият барелеф на генерал Черевин, е дарен от Георги Пепеланов, а монтажът също е безплатен.
Програмата продължи с почетен караул в памет на загиналите за свободата на България с участието на военнослужещи от 101-ви Алпийски батальон в Смолян.
Родолюбиви родопчани, представители на държавни и общински структури, партийни организации, училища и институции отдадоха почитта си към загиналите герои за свободата на България и отрупаха паметника  на генерал Черевин с венци и цветя .
Официални гости на тържественото честване на Трети март бяха депутатите д-р Даниела Дариткова, Дора Янкова, Петър Кадиев, областният управител Недялко Славов, представители от Руското посолство, общински съветници и общественици.
Тържеството продължи с празничен концерт на самодейни състави.
24smolian.com 


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Какъв благодарствен молебен.....Плевнелиев и сие не спряха да водят политика против Русия,СРАМОТА!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I