Милиони от нощувки, жалки заплати и чорбаджийски кахъри

„Наддаването” за главни готвачи в Пампорово започна. Офертите за майстори в кухнята, които да очароват клиентите на хотелите през зимния сезон, достигат до 3 000 лв.
Кулинарите и дори помощниците в кухнята са едни от най-търсените кадри, като заплатите започват от 1 200 лв. Персонал за пицариите също е „кът”, като при тях предлаганото възнаграждение варира от 1 100 до 1 500 лв. Сериозно търсене има на камериерки и хигиенистки, като офертите за заплати са от 600 до 750 лв.
Барманите започват на заплати от около 900 лв., каквито се предлагат и за сервитьори, а аниматорите се привличат с възнаграждения от порядъка на 850 лв., като на места се дават и до 1 800 лв.
Търсенето на персонал за хотелите и заведенията в зимния курорт стартира доста преди откриването на сезона, като причината, според бранша, е липсата на работна ръка. Най-вероятно отново ще се разчита на внос на работници, като от няколко сезона в Пампорово вече работят десетки украинци.

Смолянчани обаче са скептично настроении относно заплатите, които обещават в зимния ни курорт.

Според тях, номерът на хотелиери и ресторантьори е да им се вържеш и тогава започва голямото пазарене. Някои плащат на ден, други увеличават часовете на работа и казват, че към края на сезона ще се разплатят, а дотогава дават аванси.
Родопчанката Петя потвърждава, че големите заплати в Пампорово са мит през оборотната зима. Жената е работила три поредни сезона като сервитьорка, без почивен ден, и е взимала по 400 лв. на месец. Сега отново е била поканена на работа, но е отказала. „Тази експлоатация на труда на хората мога да я определя като див капитализъм, нямаш време дори до тоалетна да отидеш”, оплаква се Петя.
„Другият номер е да плащаш за счупена посуда или други повреди по кухнята или на бара. Това са нереалистични заплати, едва ли ще ги дадат. Просто им трябва персонал, защото студентският празник наближава и зимният сезон също. Ей така правят - някой да се върже за месец или по-малко и после други хора да търсят, да си чакат заплатите и така сезонът ще мине”, коментира Митко, който е работил като помощник-готвач в кухня в голям хотел в Пампорово.

Супер оферта, но… без работно време

„Търсят камериерки, но за тези заплати не уточняват работното време какво е, а то  е без почивен ден и почти нон стоп. И камериерката запълва всякакви дупки и в кухнята, и на рецепцията. Не ти остава кръст, когато трябва да почистваш басейна, сауната и  други такива помещения. Да не говорим, че стаите, които оставят туристите, са в ужасно състояние. Мръсна работа е това, един сезон съм работила и повече не искам”, споделя жена, която е била камериерка в Пампорово.
Може би заради такива мнения смолянчани не искат да работят в зимния ни курорт. Едва ли всички работодатели са некоректни, има и такива, които си плащат редовно и добре и осигуряват безплатно пътуване на работещите до курорта и обратно, когато приключат смените им.
Най-странното е, че и в областния град се търсят сервитьори и готвачи, като това е тенденция от години.  Пред самите заведения  са поставени обяви, че се търсят работник–кухня и сервитьори, както и телефон за връзка.
Разговаряйки с хората, единствената причина да има такова текучество е ниското заплащане, затова и не се задържали много. Елеонора сподели, че надницата й на ден като готвачка е била 15 лв. в смолянско заведение, а понякога се налага да работи и по 9, и по 10 часа, затова е напуснала. „Частниците си гледат само тях си, не ги интересува болен ли си, а и това заплащане е смешно. Има клиенти, има поръчки, а те вечно казват, че нямат пари. Моя колежка в София взима 60 лв. на ден за същата работа и ми каза, че за 15 лв. няма да си сложи дори престилката. Напуснах работа, по-добре  у нас да си бъда, добре че съпругът ми работи и ще връзваме двата края вместо да ме експлоатират”, коментира Елеонора.

Проблемът с кадрите все повече се задълбочава

Ситуацията от летния сезон се повтаря, когато се търсиха хора, които да работят по морето.
От Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Чепеларе и Смолян се оплакват, че младите кадри напускат страната. Предпочитат да работят в зимните курорти в Австрия и Германия, където заплащането е между 1200 и 2000 евро на месец. Затова сега се търсят работници от вътрешността на страната. За да се справят с кризата с кадри, хотелиерите в зимните ни курорти са решили тази година да внасят сезонни работници от трети страни.
Не е ли по-лесно да дават по-добри възнаграждения, за да не бягат в чуждите ни курорти кадрите, а и да не се налага да се търсят от други страни? И всичко това докато нашенци успешно се реализират в чужбина в туристическия бранш. За една-две години млади хора, които са завършили туризъм, успяват да си отворят собствен ресторант в Испания, например, споделят запознати. 
Преди началото на зимния сезон планинските курорти у нас търсят близо 2000 души за сезонна работа в ски курорти. Липсват най-вече сервитьори, готвачи и камериерки.
Тази година, по прогноза на Министерството на туризма, се очаква рекорден брой туристи. Експертите прогнозират приходите от нощувки, само от Пампорово, да бъдат повече от 15 милиона лева.
Докато не се увеличат заплатите все повече ще има глад за кадри в туристическия сектор, а дотогава изходът ще е…
„Родопи voice
24smolian.com
Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I