Награда за най-младия ни програмист

Хиляди долари получи от гиганта Google най-младият програмист от Родопите. Паричната награда бе отпусната на 12-годишния Радостин Чолаков от доспатското село Барутин. Момчето заслужи специалното внимание от американската компания  заради създадените от него приложения за платформата Google Assistant. Невръстният програмист е направил мобилната игра RSG Chess и The Funny Jester.
За да стимулират креативността на Радостин, от компанията му изпратили фирмена тениска, грамота, както и ваучери на стойност 2400 долара с лимит до 200 щатски долара месечно. Той може да ги използва в платената платформа за иновации Google Cloud, за да развие проектите си.
Радостин Чолаков работи върху проект за виртуална машина, иска да става програмист. Вече трета поредна година родопчанинът печели първо място в областния кръг от националната олимпиада по математика. Има грамоти и предметни награди от инспектората за добри представяния на регионално ниво. Събрал е цяла папка с грамоти.
„Имаме нужда повече ученици с добри резултати да се ангажират с педагогическата професия и да вдъхновяват и други деца, за да може да имаме повече ученици с интереси в науката, изкуството, литературата”. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на церемонията за награждаване на участниците в кампанията „Отличниците на България“. Отличени бяха над 30 участници, постигнали международни успехи и спечелили златни, сребърни и бронзови медали от международни олимпиади и състезания и в областта на математика, информатика, химията, биологията, лингвистиката, астрономията, както и с постижения в областта на изкуствата и литературата. Сред отличените е и Радостин Чолаков от ОУ "Н. Вапцаров" - с.Барутин.
Както вече писахме, смолянското училище „Св. Св. Кирил и Методий” пък е между първенците сред родните школа, които се включиха в Европейската седмица на програмирането и отличени от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. То е сред първите пет в страната с най-много регистрирани и реализирани събития.
Над 24 000 деца от 55 населени места се включиха в Европейската седмица на програмирането, която се проведе по инициатива на Европейската комисия. В България бяха проведени близо 600 инициативи в училища в цялата страна. Те бяха свързани със забавни дейности по програмиране, разработване на софтуер, дизайн на игри, разработване на мобилни приложения, уеб програмиране, роботика, 3D печат и др. дейности, свързани с дигиталната компетентност. Най-голям интерес сред децата предизвикала възможността да намират решения за мобилни телефони.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I