Предвиждат се професионални паралелки „2 в 1”

Държавният план-прием за следващата учебна година бе обсъден на среща между представители на местния бизнес и национално представените работодателски организации от региона и зам.-областният управител на Смолян Андриян Петров и началникът на Управлението на образванието Мария Семерджиева.
Петров подчерта, че политиката на областния управител е насочена към приоритетно развитие на професионалното образование, което да отговаря на търсенето на пазара на труда и нуждите на бизнеса в региона. Затова той отбеляза, че тези срещи са изключително полезни, за да се съвместят възможностите на образователната система с интересите и нуждите на работодателите.
Началникът на РУО-Смолян Мария Семерджиева и експертът от РУО-Смолян Нина Алексиева представиха работен вариант на план-приема за 2019-2020 година, съобразен със състоянието на професионалното образование в област Смолян, включващо приоритети, новости и мерки за удовлетворяване нуждите на пазара на труда. Въвеждането на защитените професии и дуалната система през последните години дават добри възможности за развитие на професионалното образование според нуждите на всеки отделен регион в страната. Основно предизвикателство за област Смолян са тревожните демографски тенденции през следващите години броят на учениците да намалява, като завършващите седми клас в област Смолян за настоящата година са 768 ученика, при 801 през миналата.
Семерджиева, представяйки предложените паралелки по специалности, заложени в работния вариант на план-приема, отбеляза, че с цел отваряне към бизнеса и предлагане на по-голям избор за децата, съгласно закона се предвиждат паралелки, в които се обучават ученици в две отделни професионални направления. Тя обърна внимание, че в новите планове на Министерството на образованието и науката е заложено чуждоезиково обучение и в професионалните паралелки, за да не бъдат ощетявани децата с професионална насоченост от чуждоезикова подготовка.    
Присъстващите представители на местния бизнес изложиха своите становища и предложения. Те предложиха да се включат в план-приема за следващата година паралелки със специалност полимери и мебелно производство. Началникът на РУО-Смолян каза, че ще бъдат отразени всички направени на срещата предложения в изчистения вариант на предложения план-прием, който отново на среща, насрочена за 7 февруари т.г., ще бъде обсъден със заинтересованите страни, след което ще бъде предложен за утвърждаване от Министъра на образованието и науката.
Семерджиева призова предприятията и тази година да отворят вратите си за учениците от седми клас, които организирано от училищата да посетят работните места заедно с кариерните консултанти. Това ще им помогне при избора на професионално обучение.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I