Нетните приходи за предприятията са 1,8 млрд. лева

147 000 000 лева е реализираната печалба за бизнеса в Смолянско, като нетните приходи от продажби в рамките на година са били в размер на 1,8 милиарда лева. Те са генерирани от общо 5 181 предприятия в нефинансовата сфера, сочат данните на Националната статистика след анализа на дейността на фирмите за 2017 година.
Реализираната крайна печалба за разглеждания период е над два пъти повече в сравнение с предходната 2016-та година.
Микропредприятията, с до 9 заети лица, са с най-голям относителен дял в областната икономика - 91.8% от всички предприятия. Малките, от 10 до 49 заети, са 6.7%, средните предприятия, от 50 до 249 заети- 1.3% и големите с 250 и повече заети - 0.2%.
Фирмите, приключили финансовата година с печалба, са 3 590, със загуба са 950 и с нулев финансов резултат са 641 предприятия. С най-голям положителен финансов резултат е групата на средните предприятия  - 48 млн. лв. и големите предприятия  - 45 млн. лева. Малките завършват с печалба от 29 млн. лв., а микропредприятията  -  с печалба от 25 млн. лева.
Нефинансовите предприятия в област Смолян са реализирали нетни приходи от продажби в размер на 1 800 млн. лв., като в сравнение с предходната година е отчетено увеличение от 8.3%. По икономически дейности най-голям дял нетни приходи от продажби са реализирани в сектор „Преработваща промишленост” - 46.1% от общите приходи за областта. В сектор „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” този дял е 19.8%, в „Добивна промишленост“ – 8.2%, в „Строителство” - 7.1% и в „Селско, горско и рибно стопанство” - 6.0%.
Заетите лица в нефинансовите предприятия в областта са 30 753, което е с 1.8% повече от 2016 година.
Произведената продукция в област Смолян е с увеличение от 10.4%.
Водещи в икономиката на областта са предприятията от сектор „Преработваща промишленост”, в които е създадена 54.1% от произведената продукция, следвани от тези в сектор „Добивна промишленост”  - 10.3%, в сектор „Строителство” - 8.4% и „Селско, горско и рибно стопанство” - 7.2% от произведената продукция в областта.
24smolian.comShare To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I