На 15 февруари ще стане ясна съдбата на бебето, което бе отнето от социалните в Смолян. Тогава Районният съд се очаква да се произнесе по казуса, стана ясно по време на заседанието, което се проведе в сряда.
Припомняме, че новороденото бе отнето от родилката през декември, след като социалните в Смолян получили сигнал от болницата за дете в риск.
Според защитата на майката, настаняването в приемно семейство е крайна мярка, а преди това държавата е длъжна да приеме други мерки спрямо родителя и семейството да го подпомогне.
„В конкретния случай държавата е минала директно на най-крайната мярка, като не е спазила собствените си закони, тъй като има процедури, при които близките трябва да подпишат декларация, че не желаят да отглеждат детето, което също не е спазено като процедура. В общи линии е действано при условия на някаква спешност, както казаха от „Социално подпомагане”, но законът не дава възможност чак такава спешност да се приложи, още повече, когато детето е било настанено в болница и е било под лекарски грижи и не е имало никакви основания за това да се приеме, че то е в някакъв риск за живота или за здравето му“, коментира адвокат Петър Николов.
Юристът подпомага семейството абсолютно безплатно, с помощта на Петър Низамов- председател на Български юридически комитет за защита на гражданите с правни средства.
„Ние се надяваме на бързо развитие на казуса и детето да бъде върнато на майка му, защото в този момент е много важно още от самото раждане то да бъде с родителя си. Тя самата трябва да изгради навици, отношения с него, което в момента не се случва“, смята още Николов.
Според адвоката, майката на детето постоянно ходи да вижда момченцето си при приемното семейство и съответно тя полагала грижи за него.
„Съвсем адекватно действа, абсолютно адекватна е била и в родилно отделение, не го е родила в гората. Напълно е била наясно жената какво най-добро трябва да се направи в момента за детето“, коментира още защитникът на родопчанката, която е от смолянското село Арда.
Петър Низамов, който също присъства на заседанието, изрази недоволството си от случващото се.
„При такава демографска криза, вместо да се насърчава раждаемостта се отнемат децата на българки, които и без това не раждат. Населението ни се топи постоянно и за мен лично национализмът и патриотизмът представляват не омраза към останалите, които са от други етноси и други маси, а любов към нашите хора“, коментира Низамов.
Майката на отнетото дете отказа всякакъв коментар.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I