Другият проблем е призоваването, заради неточни адреси

Проблеми с призоваването заради некоректни адреси, както и липсата на достатъчен брой вещи лица по специфичната материя, са основните причини за неприключване на административните дела в тримесечен срок.
Това бе констатирано в отчета на Административния съд в Смолян.
Общо 605 дела са свършени през м.г., при 494 за 2016 г. и 579 дела за 2017 г., посочват магистратите.
Тенденцията за увеличение броя на свършените дела се запазва. От тях 366 са първоинстанционни и 239 са касационни.
В срок до 3 месеца са приключени общо 578 дела - 95,54 % от всички приключени дела, при показател 95,5 за предходната година. От всички касационни дела само едно не е приключено в тримесечен срок поради призоваването на лице – гражданин на друга държава и изпращане на съдебни документи в друга държава членка на ЕС.
„Основните причини, поради които са приключили дела в срок над три месеца продължават да са свързани с проблемите по призоваване основно на заинтересовани страни по делата и граждани на други държави. По правило адресите на жалбоподателите и административните органи са известни още при образуване на делото и там не се срещат проблеми. Това е така и предвид очаквания стремеж на жалбоподателя за бързо приключване на спора. Много често обаче, основно при делата по Закона за устройство на територията и ЗКИР списъците по чл. 152, ал. 3 АПК съдържат некоректни адреси за призоваване.
Това отнема значителен ресурс на съдията и деловодството и е основание за забавяне на производството. Друга причина за приключване на делата над 3-месечен срок е липсата на достатъчен брой вещи лица по специфична материя. Често вещите лица поради множество ангажименти не успяват да представят навреме експертизата, което води до отлагане на делата. Не са редки и случаите, при които намиране на вещо лице с подходяща специалност е изпитание за съда”, се посочва още в отчета на Административния съд.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I