Тържествено бе отбелязана шестдесет и шестата годишнина от подвига на граничарите Вергил Ваклинов и Дончо Ганев. Те загинаха в престрелка с бандитска група на 1 юли 1953 г. в близост до с. Бръщен.
Церемонията започна от площада на доспатското село. След като се събраха всички участници в похода до местността „Ваклинова чука” точно в 11 часа потеглиха към мястото. Венци и цветя бяха поднесени на паметната плоча на лобното място на Вергил Ваклинов и кучето му Вихър. Местността „Ваклинова чука” отстои на около 2 км от с.Бръщен източна посока.
Венци и цветя бяха поднесени и на паметните плочи на Вергил Ваклинов и Дончо Ганев до Римския мост на Доспат дере.
Присъстваха офицери, сержанти и войници от цялата страна, служили в Гранични войски, представители на Гранична полиция от РДГП Смолян и ГПУ Доспат и др.
Литературна програма изнесоха деца от с. Бръщен, по инициатива на читалището.
Честването на двамата граничари беше подновено през 2010 г. по инициатива на Интернет форум „Граничарите на България”.
Участниците във  Форума са доброволна, неформална общност на войници, сержанти и офицери служили в редовете на Гранични Войски и Гранична Полиция. Сред тях има и служители които все още носят служба по охрана на границите на република България.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I