Област Смолян се топи с умопомрачаващи темпове, автомобилите обаче се увеличават, трафикът също, а с него и нарушенията. Опасна е вече и професията на пътния полицай.
Служител на реда бе „разжалван” от побеснял пътник в автобус, а униформеният влезе на две инстанции в съда, за да си потърси правата.
Пътният полицай бил дежурен на пътя Девин—Кричим. Заедно с него бил и служител на Горското. Извършвал се ремонт в участъка, а автобус и други автомобили спрели, за да изчакат колоната да бъде пропусната. Пътниците от автобуса слезли, а един от тях започнал да нарича двамата държавни служители „боклуци”. След това демонстративно хвърлил кутия с цигари в гората и след като му била направена забележка от горския, родопчанинът просто изрекъл „Селянин, вземи си боклука и си го носи във вашето село“. Пътникът не счел за необходимо да спази устните разпореждания на полицая, а при опита да бъде задържан започнал да блъска униформения, скъсал му пагона и джоба на светлоотразителната жилетка.
Циничното поведение и обидите принудили полицая да заведе дело срещу него. На две инстанции магистратите в Смолян определиха родопчанинът да плати обезщетение в размер на 3000 лева за причинени неимуществени вреди…
Нападенията срещу полицаи стават все по-чести в последните години. Нарушенията на пътя също бележат ръст.
„Тежкият крак” е най-честото нарушение по пътната мрежа в Смолянско. 5 445 случая на превишена скорост от страна на водачи са били установени само в първите пет месеца на тази година, сочат данните на Пътна полиция. 15 водачи са превишили разрешената скорост с повече от 50 км/ч. 756 са случаите на неспазване на предимство, знаци и сигнали. 1451 случая на неправилно паркиране, 362 – на неправилни маневри, 281 случая на управление на технически неизправно МПС. В 990 от случаите водачите са били с нередовни документи. Констатирани са 286 случая на неизползване на обезопасителни колани, 96 случая на ползване на мобилен телефон при управление на МПС.
Както вече писахме, 120 пътни произшествия са регистрирани в Смолянско от началото на този година до края на месец май. При 22 от тях е загинал един участник в движението и други 38 са ранени. За същия период на миналата година произшествията са били 177, като при 39 от тях е убит един човек и 56 са ранени. „Забелязва се намаление на броя на произшествията, намаление на тежките ПТП и на тези с ранени участници в движението”, посочиха от Пътна полиция.
През петте месеца от началото на годината са установени 12 288 нарушения на Закона за движение по пътищата, като за тях са съставени 1107 акта за установяване на административно нарушение, 5474 фиша и 5459 електронни фиша.
На снимката: Трима млади мъже загинаха при катастрофа в Неделино през юни
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I