Жителите на пловдивските села Белащица, Брани поле, Марково, Брестник, Гълъбово и Куклен затвориха днес по обяд пътя над Белащица, водещ до „Холсим кариерни материали Пловдив“. Организираният хепънинг прерасна в спонтанен протест срещу кариерата край Белащица. Това е петият поред протест за тази година.
Причината за недоволството: негативните последици, които нанася дейността на кариерата в местност „Калоян“, над жителите на тези населени места. Те настояват кариерата да преустанови дейност. „Всички села около кариерата са потърпевши от замърсяванията на природата, водата, губи се популацията на животните. Диво животно нямаме вече в района“, споделят местните хора. “За последните 20 години има завишение на белодробните заболявания в района, в резултат на замърсяването и праха. А от взривовете има много напукани къщи вече“, за това са категорични - „Настояваме за спиране на кариерата. Да не работи и това е, те замърсяват и тровят хората това е!“. На няколко пъти местните блокираха достъпа на леки и тежкотоварни автомобили по пътя над селото. За това им помогнаха и група рокери, които пристигнаха, за да подкрепят недоволството им. Протестиращите твърдят, че са се обръщали към редица институции, сред тях – Министерството на енергетиката, Министерството на околната среда и водите, както и до посолството на Швейцария у нас, като представител на държавата откъдето е и фирмата концесионер.
Единственото, което е направено досега, е санкция наложена от Министерството на енергетиката на фирмата в размер на 50 000 лв. Освен, че не са взети мерки, от „Холсим кариерни материали Пловдив“ дори имат намерение да удължат концесията с още 15 години, твърди председателят на „Екогласност“ – Емил Георгиев.
„А с цялата си наглост те искат удължаване на досегашната концесия с още 15 години и го правят тайно. Категорично искаме тази фирма да изчезне от тук, защото новото искане е за нова концесия от 50 декара, с което връх „Калоян“ ще изчезне“, посочи Георгиев.
И докато хората изразяваха гражданската си позиция, на мястото пристигна полиция, която прикани протестиращите да пропускат леките автомобили. Въпреки всичко те отказаха да допуснат камиони по пътя към кариерата и обявиха мащабен протест в Деня на съединението.
„На 6 септември организираме нов протест, който очакваме да бъде мащабен. Ще тръгнем от село Белащица и ще стигнем до околовръстния път на Пловдив. С него ще кажем „Стоп!“ на добива на инертни материали в местност „Калоян“, за да стопираме екологичното бедствие в селата ни“, категорични бяха недоволните жители на пловдивските села. 24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I