Ако празниците се повтарят, то не е за да не ги забравяме, а да усилваме признателността си, да благодарим за общата радост, която изпитваме заедно. Покров Богородичен е един от празниците с най-умилна надежда за закрила и спасение, за защита с Майчина прегръдка. Не само за вцърковените, а и за всеки, който има нужда Някой да го утеши и помилва. Да се яви в сърцето му като благост и сила. Както някога Божията Майка дала знак с явяването си над молещия се народ в църквата във Влахерна градът им, обкръжен от вражеските сили на арабите, да не бъде нападнат, а да бъде пощаден.
Днес често враговете сме си ние самите – с лоши мисли и недоволства, с готовност да осъждаме и да не щадим близките си, с желанието винаги да сме прави. Не звучи празнично… Но това е извод, повлиян от ония времена, когато силната вяра отваряла път за спасение, отваряла път за смислен и праведен живот. Цялата църква във Влахерна /Константинопол/ била пълна с молещ се народ, но само двама са видели как над всички във въздуха се явила Света Богородица, разтворила си дрехата /покривалото/ над тях и ги покрила като знак, че по Божия милост градът е спасен. Двамата – Св. Андрей и ученикът му Епифаний, са видели с изумление това, само двамата, защото и за миг не са загубвали вярата си. Затова днес е поводът да си дадем сметка от какво значение е да имаш жива и неотстъпна вяра. Да я укрепяваш постоянно. Тези размисли се подсилиха и по време на празничната света Литургия в храм “Покров на Пресвета Богородица“ в двора на Архиерейското наместничества в Смолян, отслужена за благодарност и възхвала на Божията Майка и Нейния Син Иисус Христос. Тя бе възглавена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия  Негово Високопреподобие архимандрит Висарион в съслужие с иконом Запрян Шиков от храм „Св. великомъченица Неделя“ в Райково, секретар на Архиерейското наместничество, свещеник Васил Маджаров от храм „Св. Николай Чудотворец“ в Устово и свещеник Иван Марински от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ – Смолян. Помощници им бяха иподяконите Тодор, Георги и Иван. На клира празнично пяха църковните хористи от храм „Св. Дух“.
Отрано хората прииждаха с надежда и молитвено мълчание, запалваха свещи и благодаряха. Някои си тръгваха за работните места, а други оставаха, за да изпитат  докрай благодатта, изливаща се чрез духовниците от Евангелските четива и послания, от песнопенията и молитвите. На празничния водосвет освен стотиците прочетени имена за здраве и благоденствие бяха споменати  ктиторите Георги и Росица Чилингирови и семействата на двете им дъщери. И тази година те дойдоха с радост на храмовия празник. Чилингиров специално благодари на архимандрит Висарион, че винаги  с „готовност и благодатно служи в храма и благославя хората, а ние  имаме нужда от това да сме заедно“. Никой сам не може да успее, допълни Чилингиров, трябва да сме  заедно, да имаме вяра и разбирателство.
Поздравявайки богомолците с празника, архимандрит Висарион преподаде архипастирския благослов  на Пловдивския митрополит Николай: „Божията любов и Неговата велика милост и общението със Светия Дух да бъдат с всички нас.“ Обърна се и от свое име към множеството: „Честит и благословен да бъде този празник! Нека Божията Майка да ни закриля, да ни осенява, да ни пази с Нейния честен Покров!“
Празникът завърши с пожеланието „На многая лета“! На всички присъстващи бе раздаден благословен обяд.
Росица Примовска
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I