Темата за музиката в исляма е дала повод за множество полемики във времето. И в съвременното общество мненията са полюсни. Мнозина твърдят, че е „харам“ и за тях съчетанието религиозна музика е абсолютен оксиморон. Други пък именно в музиката са открили начин да привлекат младите към религията, влагайки дълбок смисъл в текстовете на песните си. И това го правят във време, характеризиращо се с дълбока криза на ценностите. Правят го вече 15 години. Главен инициатор за това е Нихат Адемов от рудоземското село Витина.
Нихат Адемов е завършил духовното училище в Момчилград. Той признава, че именно там за първи път го е споходила идеята за създаването на религиозна музика на български език. Песните до тогава са били предимно на арабски и турски език. Не след дълго именно той е човекът, който разчупва общите представи и нарушава традицията със създаването на група „Вест“, която по-късно се превръща в „Студио Вест“. През последните 18 години той работи като имам, а заниманията в сферата на музиката запълват свободното му време. Усещайки колко сложна материя е музиката, той решава да попълни липсите и да запише музикално образование. Наскоро завършва Пловдивския университет, специалност "Педагогика на обучението по музика", а след това в АМТИИ – Пловдив придобива и допълнителна квалификация „Музикотерапия“.
„Безспорно музиката присъства активно в ежедневието ни. Покрай работата с деца в джамията съм забелязал, че те масово са със слушалки. И преди 15 години с моите съмишленици обсъдихме идеята за иновативно религиозно обучение, въведение в религията чрез музика. Направихме няколко песни и взе, че се хареса на младежите. И така до днес имаме издадени 9 албума на български и един експериментален албум на турски език с преведени наши изпълнения“, твърди пред „Рудозем Днес“ Нихат Адемов.
В момента записват 10-тия албум.
Съставът на формацията през годините е променлив. „Към настоящия момент на участията в различните програми сме заедно с имам Вахди Делихусев. В новия албум смятаме да ангажираме и младежи за част от изпълненията“, казва Нихат.
За какво се пее в песните на група „Вест“?
„Основен акцент поставяме върху нравствеността, върху отношението към близките, уважението към родителите, хората в неравностойно положение. Целим запознаване с Всевишния, с пратениците. Опитваме се да бъдем иновативни, да привлечем хората с мелодии от съвременните стилове, които се харесват и така да се докоснем до техните сърца. Музиката я има в ежедневието ни и всеки слуша, а слушайки нашата музика, той може на достъпен език да се докосне по-дълбоко до религията“, отбелязва имам Адемов.
Групата представя репертоара си предимно на културно-религиозни празници и сватби. „Най-често в района на Велинград, Гоце Делчев, в Ксанти също са ни канили няколко пъти да пеем на религиозни сватби“, допълва той.
Снимка: Рудозем Днес
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I