„Беше много студено, имаше сняг. Тънък лед беше покрил язовира. За кънки не ставаше, опасно е, ама пък си гледахме… плуване. Даже имаше туристи и наизлязоха да снимат с телефоните, докато разбивахме леда. Да бяхте тук, да видите каква еуфория беше когато докторът се гмурна във водата“, разказва завладяващо младеж от Кирково, докато пием кафе на една от терасите на комплекс „Романтика“ край пътя за "Маказа". 17 ноември е, а е приятно - пореден ден от „сиромашкото лято“.
Много не ни се вярва и връщаме топката в полето на разказвача: „Ти ловец ли си или рибар, че разказваш така сякаш сам си вярваш!?“.
Усмивката му не изчезна от лицето му, защото на помощ му се притече самият плувец. На метри от „пейката на влюбените“ някой пореше водата с ленив кроул (местните уточняват - моряшката).
„Ей го те - доктора! Нали не вярвахте! Така с постоянно темпо ще направи няколко обиколки. Пипнете водата колко е студена“, победоносно отбеляза младият кирковчанин.
Прав е. Може да е ноемврийски ден от "сиромашко лято", но водата си е студена.

От „нулата“ до стената, от стената до „нулата“, от „нулата“ до…. Спряхме да броим обиколките на първия километър. Когато плувецът излезе на брега, го попитахме:
-Защо, докторе?
-За здраве! А и борба с килограмите!

62-годишният д-р Любомир Енчев плува в язовир „Домище“ и при 35-градусови жеги, и в кучешки студ.
„От 35 години плувам. Старая се така да подредя задачите си, че всеки ден да имам време да съм във водата“, разказва усмихнатият лекар от Чакаларово.
-А когато се е случило да разбивате заскрежената повърхност?
-Не е било само веднъж. Случвало се е да чупим леда. Трябва постоянство – какво значи вали дъжд или сняг. Програмата отива по дяволите, ако си търсиш извинение!
Дълги години д-р Енчев води борба с килограмите. Именно постоянството му е помогнало да смъкне 30 кг. Все още е над 100 и битката продължава.
„Чувствам се в страхотна форма. Не пуша, пия малко, гледам да се храня здравословно“, казва докторът. Постоянно е в движение. Ангажиментите му като джипи го налагат.
Всъщност, д-р Енчев беше новина и през септември. Тогава той се включи в състезанието по надяждане с фиферони на Фестивала на чушката в Кирково. Успя да преглътне 22 изключително парливи чушки само за 3 минути.
„Докторът е колоритен, духовит, носи настроение във всеки дом“, казват хората в Чакаларово и Кирково.

Каква е мечтата на доктора, който чака снега, за да плува в ледените води на язовира?
-Много млади хора напуснаха и напускат планината. От Кирковско заминаха в големите градове – Кърджали, Пловдив, София. Там се реализират. Моите деца също. Но мечтая някой ден да водя внучетата тук на училище!
Източник: 24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I