Броени дни ни делят от Новата 2020 година. Това е времето, в което всеки прави равносметка и дава оценка на отиващата си вече година. 2019-та определено беше  многообразна. Ще я запомним с изборите за европарламент и местния вот, поредното издание на Роженския събор и реализирани инфраструктурни обекти, които подобриха качеството на живот на хората от Родопите. В този аспект за свършеното от местната власт годината е успешна, а и смолянчани са доволни от асфалтираните улици, новите детски площадки и цялостното благоустрояване на Смолян. Фактът, че смолянчани дадоха своя вот за трети мандат на кмета Николай Мелемов е показателен…


И отминаващата си годината не се размина без природно бедствие.

На 26 януари в полунощ то бе обявено от кмета Мелемов заради обилния снеговалеж. Имаше прекъснати пътища към населени места, активизирали се свлачища, липса на ток, множество паднали дървета, счупени ел.стълбове и скъсани въздушни проводници. Беше затворен и пътя за Пампорово.
На място беше пристигнал и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов . Бедствието беше овладяно и живота в общината се нормализира.

Пролет с първи копки и мисъл за събор

През медец март стана ясно, че Рожен и Родопите отново ще обединят нацията и ще се превърнат в туптящото сърце на България тази година. От 19 до 21 юли българи от цялата страна и от чужбина си дадоха среща на поредното издание на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“.
Иновативното културно събитие се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ и Община Смолян и бе включено в Националния културен календар.
Рожен е марка, едно мащабно събитие, което популяризира Смолян, Родопите и България, посочи кметът Мелемов. Той каза, че са отчетени проблемите при предишните издания на събора и този път организацията бе по-добра.
Отново през месец март беше направена първа копка по проекта за изграждане на нови социални жилища в Смолян  на ул. „Евридика“ в района до сградата на бившия Тубдиспансер. Това е третият проект, който финансира програмата „Региони в растеж“ в рамките на инвестиционната програма на община Смолян. На първата копка присъстваха зам.-кметът Венера Аръчкова, секретарят на общината Момчил Николов, управителят на фирмата-изпълнител „Инфрастройгруп” ЕООД Младен Стоянов, проектанти, надзор, ръководителят на проекта инж. Васка Караджова и граждани.
Ще се изгради жилищен блок с 35 апартамента, сред които едностайни, двустайни, тристайни и четиристайни, както жилища за хора със специални образователни потребности.

Евроизборите

Започна подготовката и за изборите за Европейски парламент, които се проведоха на 26 май. Като цяло кампанията беше вяла и се водеше най-вече във фейсбук и по националните и електронни медии, където избирателят се облъчваше с предизборни обещания и клипове. Родопчани не коментираха много тези избори, липсваха и сериозни дебати по социалните мрежи. Повечето изразиха мнение, че тези избори ще покажат нагласите за местните и ги свързваха с това. При тези избори ГЕРБ излезе първа политическа сила за Смолянска област.

Лятото и поляните

През юни течеше подготовка за провеждането на Роженския събор. Рожен отново беше България. В това се убедиха  хилядите гости на събора в Родопите още в първия ден на най-мащабното фолклорно събитие. Съборът започна с дефиле на над 200 гайдари, които огласиха Роженските поляни и дадоха старт на тридневния събор, който събира хиляди в сърцето на Родопите.
„Добре дошли в Орфеевото царство на свещената за родопчани местност на връх Рожен. Мнозина казват, че Родопите е планина с дух, защото тук живеят гостоприемни и добри хора, защото тук са запазени традициите, обичаите, защото природата е прекрасна и има невероятни гозби.Три дни всички вие ще усетите това, три дни Рожен ще бъде България“, каза при откриването кметът Николай Мелемов.
„Затова Рожен е велик и свещен, защото е символ на обединението на българите, независимо от границите, които ги разделят“, посочи кметът. По думите на президента Роженският събор е не само един от празниците на народното творчество, а и на българщината, защото днес на волните родопски поляни цари автентичният и непоколебим български дух.
Роженските поляни бяха украсени с внушителен трибагреник с площ почти 7000 кв .м. Над 3500 изпълнители от всички краища на страната се изявиха в тридневния фолклорен конкурс на четири сцени.
За първи път участваха 5 фолклорни групи от бесарабски българи от Украйна. Имаше и конкурс за автентична женска, мъжка и детска носия. Повече от 90 майстори представиха своите занаяти в централната зона…

С мирис на избори

Независимо от летните месеци се усещаше и аромат на местни избори, които са доста по-различни от останалите. При тях активността е по-голяма, което е логично. Всъщност предизборната кампания започна доста отдавна и имената на кандидатите не бяха особена изненада за родопчани. То не бяха политически изказвания, удари под кръста и какво ли не по време на сесиите на общинските съвети. Във фейсбук се вихреха  тролове, които подгряваха предстоящата битка. Симпатизанти на партии и коалиции и техни роднини също се включиха здраво в оплюването на опонентите.  Хората обаче бяха категорични, че мненията във фейсбук едва ли ще променят по някакъв начин нагласите им и избора за даден кандидат. Пак в социалната мрежа вървеше пост: знаете ли защо не останаха хора в Смолян, защото са се кандидатирали за общински съветници. Само за Смолянска община те бяха над 200.  Явно на тези местни избори модата в Смолянско бе да се кандидатираш за съветник. Кандидатите за кметове бяха седем. Победата отново бе за Николай Мелемов, който събра най-голямо одобрение на избирателите в Смолян.

Кампания и клетва

По всеобщо мнение кампанията, която се водеше от някои политически играчи беше  меко казана мръсна и арогантна. Такава гадна кампания родопчани не помнят. Докато тя вървеше официално беше открит новият физкултурен салон в ППМГ „Васил Левски“ след успешно изпълнен проект на община Смолян.
Едно дългоочаквано събитие на поколения възпитаници на Райковската гимназия стана факт, новият физкултурен салон, който всички определиха  като новата спортна зала в Смолян. Училището бе един от общо петте обекта реновирани по проекта. В дейностите са вложени 3,3 млн. лв…
На 8 ноември, Архангеловден , кметът Мелемов, 29 общински съветници и кметове на кметства положиха  клетва и официално встъпиха в длъжност на тържествената първа сесия на разпоредителния орган в общината. Церемонията откри областният управител Недялко Славов. Той им пожела здраве, много сили и ползотворна работа за един силен и успешен мандат. „Емоциите от предизборната кампания и изборния ден затихват и колкото по-бързо ги забравим, толкова по-добре. Смолянчани посочиха своите избраници и им повериха огромна отговорност, която е чест и дълг за всеки от вас. Категоричен е изборът на кмета на Смолян Николай Мелемов за трети мандат. Това е знак, че избирателите одобряват посоката, в която върви общината и оценяват усилията за обновяване на инфраструктурата, качеството на образованието и всички останали дейности“, посочи Славов.
Община Смолян стартира през ноември  реализацията на проект „Обновяване и енергийна ефективност на културна инфраструктура – сграда на Планетариума“ по ОП „Региони в растеж“ - 2014-2020 г. Стойността му е 4 милиона лв. С реализирането на проектното предложение ще се извърши енергийна ефективност, ремонт и обновяване на сградата и прилежащото и околно пространство, както и доставка на ново оборудване и обзавеждане.
Така градът ни ще се сдобие с обновена и реновирана културна инфраструктура на Планетариума, който е един от най-посещаваните забележителности в общината. Ще се увеличат посетителите на звездните сеанси, втория посетителски център, обсерваторията и прилежащите зони.Ще се увеличат и проходите на Планетариума и той ще се утвърди като културен център.
Наблюдава се изключителен интерес от страна на смолянчани и към стартиралия тази година проект „ Мерки подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Смолян“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. 1134  са подадените заявления от 1 октомври, когато стартира проекта до 19 декември т.г. Заявления могат да се подават до края годината, а при необходимост срока може да се удължи. Общината ще стартира и останалите дейности по проекта като на първо място ще започне разяснителна кампания по кварталите и ще се проведат анкети в 4000 домакинства в града.
Това бяха основните моменти на отиващата си година. Смолянчани си избраха за трети мандат кмета Мелемов, а той ще продължи да работи по проекти, да асфалтира улици, изгражда нови детски и спортни площадки  и други придобивки за града, за да стане още по-добро място за живеене.
Николай Михайлов, 24smolian.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I