С над 8 млн. лв., осигурени по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020 г., областите Смолян, Благоевград, Кърджали и Хасково укрепват критични участъци по реките Струма, Места, Арда и Марица и техни притоци. Четирите областни администрации изпълняват стратегическия проект „FLOOD PROTECTION“, насочен към справяне с риска от наводнения в трансграничния регион, съобщиха от Министерството на регионалното развитие.
Партньори от гръцка страна са Регион на Централна Македония, регион на Източна Македония и Тракия и децентрализирана администрация на Македония и Тракия.
Малко над 2,1 млн. лв. са инвестирани по проекта в област Кърджали. С тях се изгради защитна дига  с обща дължина от 2 км по двата бряга  на река Крумовица в района на главен път Кърджали - граничен пункт „Маказа“ при село Вранско, както и 40 метра подпорни стени с различни височини при вливането на р. Елбасан дере в Крумовица. По този начин е укрепен и защитен както главният път, изложен на риск от подкопаване при високи води, така и жителите на селото и собствениците на земеделски земи в района. По проекта е изградена и  подпорна стена на р. Джебелска край село Тютюнче. Тя ще защитава редица жилищни сгради, изложени на риск от срутване при прииждане на реката. Дейностите приключиха в края на месец ноември.
В област Смолян по проекта са вложени малко над 2,5 млн. лв. С част от тях е финансирана подпорна стена по десния бряг на р. Черна (основен приток на река Арда) на ул. „Петър Берон“ в град Смолян. Така е възстановена и укрепена главната пътна комуникация на града, почистено е речното корито и е предотвратено бъдещо разрушаване на бреговете, защитавайки живеещите в съседните блокове. С другата част от финансирането е изградена нова и наградена съществуваща стоманобетонна стена по левия бряг на река Върбица в кв. „Изгрев”  на гр. Златоград. Нова стоманобетонна стена вече има и по левия бряг на р. Чепинска в гр. Рудозем.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I