Безсмъртният Елин Пелин казва: „Трезвият български народ пие и чака, забравил какво чака“. Чака да стане милионер от игрите на щастието, чака без да работи да получава голяма заплата, чака някой друг да му изчисти снега пред къщата, визуализира богатство от книгите за личностно развитие, изобщо чака някой друг да му свърши работата.

Чакането е съпроводено с недоволство срещу всичко.

Недоволни сме от миналото, недоволни сме от промените, от съседа, от инфраструктурата, от управляващите, от здравната каса, от полицията, от себе си. Може би има защо да сме недоволни. Държавата ни съвсем не е пример за подражание, но когато има нещо, от което си недоволен - пребори го, промени го, направи го по-добро. Но, не, има други варианти как да прецакаш държавата, системата или как да мечтаеш да станеш богат.
Собственици на заведения в Смолян търсят работници за кухня и обслужващ персонал, но няма желаещи. Заплати от 600 лв. не удовлетворяват хората, пък и няма далавера нещо да забършат. За хората без препитание най-желани си остават програмите за временна заетост. Тези програми са желани и от тарикатите, които са свикнали да не полагат много труд. Относително е колко работа ще свършиш, но пък заплатата ще си я вземеш. Ако няма кой да ги контролира, никаква работа няма да свършат.
Позната ви е и фразата:

„От държавната работа по-хубаво няма“.

Работиш, не работиш –заплатата ти е гарантирана. Отговорността за несвършената работа се размива и така ти си човекът.
Хора, които са работили в чужбина не искат да бъдат назначени по програми, защото получавали много повече средства като безработни. За доста пък професията „безработен” е най-желана. „Радвам се, че ме съкратиха и сега девет месеца ще си получавам пари от борсата и ще си почивам. Банката пък ще ми поеме вноските по кредита, докато съм безработен, така че ще взимам повече пари като не работя”, споделя мъж на средна възраст. Той допълва, че ще си седи на топличко зимата и ще си разцъква фейса.

Млади момичета инвестират във външния си вид,

 за да зарибят някой богаташ, който да ги издържа. Не мислят за работа, от нея по думите им се става гърбав, но не богат. 
Заваля малко сняг, но никой не чисти пред дома си, ако може някой друг да свърши тая работа. Най-лесно е да пишеш по фейса, че не е почистено. Затова снимка на възрастна жена от село, която чисти снега изуми доста хора.
Мъж и жена без брак, но с деца, са кандидатствали за помощи за дърва. Мъжът разказва, че преди проверката от социалните служители отишъл при майка му та когато дойдат на проверка да видят, че жена му живее с двете деца сама и той не се грижи за тях. Предупредил и съседите да казват същото пък после щял да им се отблагодари. Примери много затова как да надхитрим държавата.    

„Ти може да си следващият милионер”.

На това послание  родопчани не могат да устоят и търкат ли търкат билети от националната лотария с надеждата да спечелят много пари. Тези игри на щастието не престават да бъдат хит и в Родопите. Зарибявката за лесна печалба продължава да владее млади, стари , изобщо от всички възрасти. В пощата, супера, павилионите, бензиностанциите навсякъде, където се продават билетите на щастието, ще видите хора, които със стотинка и с бързи движения трият в очакване на голямата печалба, която ще промени живота им. Отначало погледът е трескав, очакващ, но след сверяване на цифри или символи, става пак тъжен, защото билетчето не печели. Интересен е фактът, че пенсионерите продължават да са най-зарибени от моментната лотария. И те купуват билетчета и трият в очакване на чудото, което в повечето случаи се превръща в олекване на джоба. Когато получават пенсиите си в пощата, те чинно си плащат ток, вода, телефон и за финал си взимат по две три билетчета от 2, 3 или 5 лева. „Хората  съвсем изперкаха.

Има и такива, които се лишават от хляб и храна, за да купуват билети.

Друга спечели 100 лева и с тях купи билети, от които нищо не й се падна. Дори съм имала случай жена събра два лева от последните си стотинки, за да си купи билет. Виждала в това прозрение на съдбата, защото били последните й пари. Естествено, нищо не спечели”, коментира продавачка от супермаркет в областния град.
„Моя близка с пенсия около 300 лв., под въздействие на рекламите по телевизията, обмисляше да си купи билет за 5 лв. Тя вярва, че тези хора наистина са спечелили пари и това не е просто манипулативна реклама. В магазина, където имаше опашка от 3 възрастни жени, 2 от тях на видима възраст над 60 г. се оказа, че всичките три чакат за тези билетчета и първата взе 5 по 3 лв.“, коментира  друга продавачка. Тя допълни, че често се налага да ги чака да броят събрани жълти стотинки за билетче.
И предупрежденията, че наградите са кьорфишек изобщо не стряскат облъчените от билетчетата. Те все си казват, че това не се отнася до тях. Като дрога е хазартът, не могат да се спрат, коментират продавачки на павилиони. „Прави ми впечатление, че билети взимат бедни и безработни хора. Тези, които работят в полицията, съда и в други служби, които са по-добре платени не купуват билети“, споделя магазинерка от хранителен магазин.      
Част от посланията, които облъчват родопчанина пред телевизора е, че лотарията изплаща кредити, сбъдва мечти за коли, апартаменти, екскурзии, осигурява старините ни. Пък там се раздават едни лесни  пари, едни коли, хората са щастливи, скачат, радват се. Действително, чудесата днес съществуват, си казват хората и вярват в игрите на късмета, в шанса им, защото при евентуална печалба ще променят живота им. Но както се казва в една поговорка: “Гладна кокошка, просо сънува“.
Надеждата им обаче отива на боклука, когато нищо не спечелят от игрите на щастието.

Какво става във фейсбук?!

Там пък са едни споделяния, за да спечелиш игри, награди и козметика. „Сподели този пост и можеш да спечелиш телевизор, екскурзия и други екстри“, подканят хитрите рекламодатели. По месинджъра виртуалните ти приятели те заливат със страници и постове за споделяне, за да спечелиш нещо.
Колко е сладко да идеш на кръчма и някой да те почерпи, ще си спестиш и за пиячката на следващия ден. Може пък и сервитьорката да се обърка и да ти вземе по-малко пари от сметката. Стават и чудеса.
Една дама чела някаква статия, че ако гледаш само в земята ще намериш пари. Те били там на земята, ама ние не сме ги виждали, пишело в статията. Та тя от няколко дни гледа само в земята като върви, но още не може да види пари.
И така си живеем в очакване на пари от лотарията, някакво чудо да се случи без ние да положим усилия. Така не става, трябва работа, инициативност и умения. Но по-лесно е да живееш в заблуждения и да чакаш от небето да ти падне или пък да надхитриш всички.
Николай Михайлов, 24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I