Гурбетът остави Смолянско без квалифицирани кадри. Все повече недостигът на работна ръка се усеща в региона заради масовото обезлюдяване в посока Западна Европа. Трудно се намират мераклии дори за 2000 лева на месец работна заплата.
Поне това става ясно от обявените оферти за работа на трудовите борси в региона през втората половина на януари. От началото на годината стоят непопълнени места за висшисти в Смолянско. Търсят се механици на промишлено оборудване, както и техници на електрически машини и апарати. Месечното възнаграждение е до 2 бона, а условието-висше или средно-техническо образование.
Бизнесът изнемогва и в търсенето на кадри в туризма. Няма мераклии за администратори в хотели, бармани, готвачи, камериерки, сервитьори, като обявите изобилстват в областта.
Търсят се още шивачи, миячи, техници, монтьори, дърводелци, учители, възпитатели. Заплащането при различните оферти обаче е всичко друго, но не и „атрактивно“. Предлаганите възнаграждения са от 460 до 900 лева.
„Огромно количество квалифицирани работна ръка се изнесе от региона. Качествени кадри заминават на Запад с целите си семейства. Скоро време ще трябва да се внасят служители от трети страни“, коментират работодатели. Думите им се потвърждават и от липсата на хора за работни места с 4-цифрено заплащане.
Прави впечатление, че от началото на годината липсват обяви за работа зад граница в трудовите борси.
Както вече писахме, регионът намалява с около 2000 души годишно. Прогнозите на статистиците за следващите десетилетия пък са един от най-мрачните за страната.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I