Намаление на катастрофите със 73, на загиналите - с един, и на ранените с 8. Това отчетоха от Областната дирекция на МВР в Смолян за изминалата година.
Четирима са загинали при катастрофи през 2019-та, докато през предходната година те са били петима. За дванадесетте месеца са установени 263 водачи, управлявали МПС под въздействието на алкохол или наркотични вещества, като 29-ма са били видимо под влиянието на алкохол или наркотични вещества, но са отказали да бъдат тествани с техническо средство. 146-ма са установените неправоспособни водачи.
През 2019 г. на територията на ОДМВР-Смолян са регистрирани 326 пътнотранспортни произшествия, при 75 от тях са загинали четирима участници в движението и 106 са ранени. За същия период на миналата година произшествията са били 399, като при 87 от тях са убити петима участници движението и 114 са ранени. Забелязва се намаление на броя на произшествията, намаление на тежките ПТП и на тези с убити и ранени участници в движението. 
За констатираните през годината 32 927 нарушения на Закона за движение по пътищата  са съставени 3222 акта за установяване на административно нарушение, 14 919 фиша и 14 139 електронни фиша. От установените нарушения 32 455 са извършени от водачите.
Най-честите причини на катастрофи на територията на Смолянска област са както следва: 64 от пътнотранспортните произшествия поради неправилно движение по пътното платно, 57 произшествия са възникнали поради извършване на неправилни маневри от водачите, 28– поради неспазване на предимство, знаци и сигнали.
За дванадесетте месеца на 2019 г. са констатирани 196 случая на управление на автомобил след употреба на алкохол, като в 82 от случаите концентрацията е била до 1,2 промила. В 94 случая концентрацията на алкохол в кръвта на водача е била над 1,2 промила и за тях  са образувани бързи производства за престъпление по чл.343б, ал.1 от НК. За такова престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от двеста до хиляда лева. 20 водачи са отказали да бъдат тествани за употреба на алкохол. 58 водачи са управлявали автомобил под въздействието на наркотични вещества, като срещу тях също са образувани бързи производства за престъпление по чл.343б, ал.3 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева. Деветима водачи са отказали да бъдат тествани за употреба на наркотични вещества.
Органите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Смолян са констатирали 233 нарушения на правилата за движение, извършени от пешеходци, за които са съставени 13 акта за установяване на административно нарушение и 220 фиша. Две пътнотранспортни произшествия са настъпили в резултат на нарушения, извършени от пешеходци.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I