„По неговите молитви Бог да дарува мир, здраве и спасение за всички“. Това бе основното послание на храмовия празник на църквата „Св. Атанасий Велики“ в Чепеларе. Светата божествена Литургия за чест, хвала и поклонение на покровителя на храма и града бе възглавена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион.
На храмовия празник за здраве бяха принесени от именици и други вярващи десетки петохлебия и пити, осветени с молитви и прочитане на стотици имена. Отслужен бе празничен водосвет. Няколко дечица получиха  причастие, а на всички – раздадена нафора. По традиция бе извършена лития около храма с иконата на св. Атанасий в съпровод на специални песнопения. Всички имаха възможност да вкусят от благословения обед, да благодарят, да се помолят.
Да чуят молитвите за мир на целия свят, за този храм и за ония, които с вяра, благоговение и страх Божи влизат в него, за този град, за всеки град и страна, и за тези, които с вяра живеят в тях. Бог да просвети всички със светлината на Своето благоразумие, Своите верни да укрепи, и да ги запази непоколебими в правоверието. Да се избавим от всяка скръб, гняв, беда и нужда.
Иконом Запрян Шиков се обърна към богомолците с кратка проповед за свети Атанасий, наричайки го „стълб на православието, неустрашим архипастир, водил смело своето паство към царството небесно. Участник в Първия вселенски събор в Никея през 325 г., свикан от император Константин, на който е осъдено главно от него учението на  александрийския презвитер Арий като ерес /арианство/ . На този събор е създаден Символът на вярата, който се чете и днес в Църквата. Заточван и обвиняван от Арий и неговите поддръжници, но отново е въведен в своята катедра в Александрия, където до края на живота си проповядва Словото Божие. Св. Атанасий Велики е написал много трудове – „За въплъщението“, „Срещу арианите“, „Писма за Светия Дух“ и др. Написал е също житието на св. Антоний Велики.“
Архиерейският наместник преподаде архипастирския  благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай към празнуващите богомолци:  Божието благословение и Неговата велика  милост да бъдат над всички тях. От свое име архимандрит Висарион поздрави имениците  и всички, дошли на храмовия празник, и призова: „Господи, благослови ни да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта!“
С камбанен звън и песнопение „На многая лета“ завърши храмовият празник, който ще се запомни с общото съпричастие  и  с това, че е първи храмов празник  заедно с отец Апостол Аролски, който от м. г. е назначен в църквата и с  преданост обгрижва духовно миряните.
Росица Примовска
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I