Предстои рехабилитация на 35,2 км водопроводи от язовир „Пловдивци“, съобщиха от „ВиК“-Смолян. Планира се подмяна на съществуващата инфраструктура. На финална права е процедурата за избор на изпълнител за изработване на проект за пълна рехабилитация на 28-километровия водопровод и 7,2 км отклонения към населените места. Има избран изпълнител, предстои подписване на договор. Планира се реконструкцията на довеждащия водопровод да се финансира от бъдещия ВиК Холдинг.
Водоемът е първият язовир за питейно-битово водоснабдяване, който е изграден и въведен в експлоатация в България през последните 30 години. Завиреният му обем е 2,45 млн. куб.м. Към момента е пълен на 80%.
Въведен е в експлоатация в средата на 2019 г. Договорът за строителство е сключен за 47 млн. лв., но е разплатен на стойност 37 млн. лв., тъй като има икономия от 10 млн. лв. Към момента от него се захранват Мадан, част от град Рудозем, село Войкова лъка, кв. „Койнарци“, село Пловдивци , село Средногорци, махала Ломе, село Ловци.
Язовир „Пловдивци“ е от голямо значение за община Рудозем и цялата област. През декември 2017 г. – вече построен, но още невъведен в експлоатация, той се завири само за 31 часа вследствие на обилните дъждове, паднали в този период. Задържайки екстремните валежи, язовирът спаси от наводнение прилежащите територии. „Пловдивци“ е проектиран и построен като многогодишен изравнител – с обем да събира вода от няколко сезона. Той не само осигурява вода за питейно-битови нужди, а също и защитава населените места от наводнение, посочват от водното дружество в Смолян.
Преди построяването на „Пловдивци“, дълги години през летните месеци град Мадан беше на воден режим, тъй като се водоснабдяваше от каптажи и подземни източници, които през лятото пресъхваха. Водопроводът от „Пловдивци“ до населеното място, е с дължина около 28 км. Тръбите с диаметър Ф530 от стомана не са в добро състояние, но са единствените, по които на този етап може да се захранва Мадан.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I