Армия скъпоплатен, сигурен електорат по избори

300 хляба, също толкова броя кофички кисело мляко, 27 кила свинско или 25 кг телешко месо. Това може да си купи родопчанин с месечната си заплата. Разбира се, ако влиза в статута на „средностатистически“.
Около 900 лева е средната заплата в Кърджали, малко по-малка е тя в Смолян, отчитат от Националната статистика. Хиляди нашенци обаче прибират по 600-700 лева на месец, дори и по-малко…

Милиони се харчат всеки месец

в Родопите, въпреки това регионът е на едно от последните места по размер на възнагражденията.
Родопчани заработват месечно общо 52 781 600 лева от заплати. Около 61 000 жители на областите Кърджали и Смолян са наетите лица по трудово и служебно правоотношение, сочат последните данни на статистиците.
Над 700 лева е разликата между работещ родопчанин и софиянец.

Държавата се оказва най-големият работодател

Българската икономика като цяло има проблем. Огромна, раздута държавна администрация. Армия от чиновници. Разликата във възнагражденията между наетите в частния и обществения сектор се измерва на около два стотака в полза вторите. В същото време в първия намаляват наетите лица, докато в другия обратно-увеличават се. Най-високи средни възнаграждения се получават в държавните администрации.
Чиновниците обаче не могат да формират необходимия брутен вътрешен продукт. Гръбнакът на икономиката е в средната класа, която създава малкия и средния бизнес. Такава де факто в България не съществува. Същевременно най-големият работодател за бизнеса отново е държавата. Става дума за обществени поръчки и усвояване на европейски и национални фондове.
Не е нужно човек да е икономически експерт, за да си даде ясно предства, че така инономиката не може да се задвижи.

Армията на всяка власт

Увеличаването на заплатите рефлектира най-сигурно в административния персонал на държавни и общински структури. „Пазаруването на чиновници“ е патент на българския преход още от неговата зора. Всяка власт до момента е разчитала на създаване на охолство у държавните служители, с една-единствена цел-твърд електорат по избори.

Какво се случва с бизнеса?

„Аз и много мои колеги фалирахме в последните десет години. Малкият бизнес буквално изнемогва. Нови наредби, нови правила, нови изисквания, които стават все повече и повече. Едновременно с това мощното настъпване на големи фирми от чужбина-нямахме шанс“, разкрива собственик на малък хранителен магазин в областен родопски град. Понастоящем-служител на щат в частна фирма, статут-бивш търговец.

Гурбетът остави Родопите без квалифицирани кадри

Затова алармира бизнесът от години. Това си пролича и при изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност. Десетки фирми санираха жилищни сгради в Родопите, но едва намираха работници. Наложи се дори да „внасят“ от вътрешността на страната. Впрочем, милиардното в левове саниране пак бе с работодател-държавата.
Все повече недостигът на работна ръка се усеща в региона заради масовото обезлюдяване в посока Западна Европа. Трудно се намират мераклии дори за 2000 лева на месец работна заплата. Поне това става ясно от обявените оферти за работа на трудовите борси в региона в началото на тази година. Непопълнени места за висшисти, търсят се механици на промишлено оборудване, както и техници на електрически машини и апарати. Месечното възнаграждение е до 2 бона, а условието-висше или средно-техническо образование. Бизнесът изнемогва и в търсенето на кадри в туризма. Няма мераклии за администратори в хотели, бармани, готвачи, камериерки, сервитьори, като обявите изобилстват в областта. Търсят се още шивачи, миячи, техници, монтьори, дърводелци, учители, възпитатели. Заплащането при различните оферти обаче е всичко друго, но не и „атрактивно“. Предлаганите възнаграждения са от 460 до 900 лева. „Огромно количество квалифицирани работна ръка се изнесе от региона. Качествени кадри заминават на Запад с целите си семейства. Скоро време ще трябва да се внасят служители от трети страни“, коментират работодатели. Думите им се потвърждават и от липсата на хора за работни места с 4-цифрено заплащане.
Изводът-качеството изтича навън, у дома виреят само чиновниците?!
„Родопи voice
На снимките:
-Малък бизнес-саниране
-Най-вървежният в Източните Родопи е строителството
-Офертите за чужбина са навсякъде

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I