Допреди дни в Смолян не се усещаше масова психоза заради коронавируса, но след като беше оповестен първия случай на болен нещата се обърнаха на 360 градуса. На 18 март, когато стана  ясно, че човекът е от „маргинализираната общност и с психични отклонения“, смолянчани се паникьосаха здраво. На въпросния мъж започна да се разпространява снимка във фейсбук с надпис, който е имал контакти-да взима мерки. Оказа, че той е обикалял целия град, вадил си е нова лична карта, ходил е по магазини. А истински хората изтрещяха, че е трябвало да бъде под карантина вкъщи. Хората, които живеят около него, искат дезинфекция наоколо, както и навсякъде където е ходил. Все пак трябва да благодарим на полицай от Смолян, който го е забелязал и рутинно го е разпитал къде е бил и този съвестен служител на реда веднага е подал информация, че лицето се е завърнало от Англия. Оттам вече институциите  се задействат, взема се проба и се доказва, че е положителна.  Директорът на ОД на МВР старши комисар Николай  Димов обяви, че заради психичните отклонения на болния не може да се разчита на достоверна информация от него, затова те по свои канали си я набавят. В момента болният от короната е под карантина, както и двете лица, и ги пази полиция.

Паниката обаче е голяма,

не се знае как се е придвижил от София до Смолян, час на тръгване на автобуса и от коя транспортна фирма е. Затова и полицията се надява гражданите да подават сигнали. Смолянчани започнаха да искат да се затваря града, други публикуваха постовете към българите, работещи в чужбина, да си стоят там. „Значи плюят България, вадят хилядарки евро, а сега като видяха зор, да се връщат в България да ни заразяват“. Подобни мнения може да се срещнат много често в мрежата, както и стотици лайкове на тях.

Хората не искаха да повярват,

че и в Смолян има болен. Някак си се надяваха пандемията да не стигне дотук. Буквално анатемосаха медиите, че давали невярна информация, докато генерал Мутафчийски я потвърди.  
Допреди установения случай в магазините пускаха по двама човека, от 19 март, четвъртък, в хранителните магазини се пуска по един човек. В аптеките е същото. Хората чакат отвън на разстояние и никой не смее да недоволства. Всеки разбира положението и чинно чака реда си. Намаляха драстично и разходките по Стария център на града, където е най-оживено. Хората започнаха да носят маски и ръкавици и да спазват значителна дистанция един от друг. Все още маските и дезинфектантите са кът в Смолян. На определени места ги продават, но по аптеките няма. Масово във фейсбук пускат клипове как с подръчни средства да си направим маска. Отново в мрежата става ясно и къде се продават, а цената на брой е 2 лв.

Шалове, алкохол, спирт

Директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева посочи, че е наложително да се носи маска. Тези, които нямат, могат да ползват шалове, за да се предпазят. За дезинфектант може да се ползва алкохол и спирт, докато се появят дезинфектантите в аптечната мрежа. Няма вече и презапясаване с хранителни продукти. Хората са притеснени как ще си плащат банковите заеми и бързите кредити, за тях мярка не е предвидена. Коментират, че по другите държави хората се облекчават, а при нас не е така.

Семейство продава колата заради кредит

В много семейства и двамата съпрузи са освободени от работа, но от банките и колекторските фирми не им пука. Дори оповестяват, че техни служители са обезопасени и ще продължават събирането на дълговете. Семейство от Смолян, в което двамата родители са останали без работа, продава колата си, за да си плати вноската за банката. „Министър Горанов доста подигравателно се отнесе към хората, че след като пазарували значи имали пари. Да дойде в Смолян да види колко се пазарува. За тях България винаги е била София“, коментират възмутени хората. Болшинството иначе засвидетелствата доверието си към премиера Бойко Борисов, който е взел и взима адекватни мерки по повод спиране  разпространението на коронавируса. Хората приветстват и генерал Мутафчийски.     

За друго вече не се говори, короната обхвана всички.

И без вечерния час улиците са празни, драстично намаляха и посещенията в административните сгради. Хората се затварят още повече вкъщи. Онлайн обучението на учениците също тръгна. Обстановката е динамична и се променя постоянно.
Всеобщо е мнението, че този вирус е пуснат умишлено, за да ликвидира предимно пенсионерите, защото пенсионната система не издържала. Други са мнение, че се налага новия световен ред и трябва да се контролират по-строго масите, както и че целта е да се скапе икономиката, за да се облажат определени фамилии и държави от великите сили.
Пловдивският митрополит разпореди всяка вечер в 21 часа да се бият камбаните за обща молитва спрямо пандемията и благодарност към нашите медици, които са на първа линия.
Всеки търси утеха спрямо своята ценностна система и своите възгледи. Това е по-добре отколкото да настъпва отчаяние и депресия.   
Алтернативата е фейсбук, мрежата пращи от живот. Добре, че не се хващат вируси онлайн, шегуват се хората и то къде – пак в мрежата. Казват, че там е безопасно, защото си информиран,  не скучаеш и коментираш. „Само да имаме интернет и ще преживеем и това, няма да е все така“, надяват се родопчани и призовават: Бъдете, здрави!
Николай Михайлов, 24smolian.com




Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. на 360 градуса....невежество, само калинки и мисирки покраи тиквата

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I