С 10 дни по-късно ще се проведат матурите на зрелостниците и изпитите от Националното външно оценяване. Това оповести на брифинг просветния министър Красимир Вълчев.
Така вместо на 20 и 22 май матурите на зрелостниците ще се проведат на 30 май и 1 юни.
Промяната на датите се налага поради удължаване на срока на извънредното положение в България до 13 май. Предложението дойде от премие и предстои да се гласува от парламента.
След възстановяване на учебния процес има вероятност да се отучва в съботите, а занятията по рисуване и музика да се наваксват в занимални след края на учебната година.
"Единственият сценарий, по който говорим днес е този, при който ще се възстановят учебните часове от 14 май", уточни министърът на образованието. Той поясни, че кампаниите на висшите училища ще бъдат изтеглени с поне 8 дни, за да може да се издадат дипломите.
Матурите след 7 клас ще бъдат проведени между 15 и 17 юни.
Изпитите след 4 клас пък ще бъдат проведени на 29 или 30 май. 
Окончателните предложения се очакват другата седмица.
"Във всички случаи ще се редуцира малко материалът", обясни министър Красимир Вълчев. 
Очаква се и детските градини да бъдат с повече групи през лятото.

"Детските градини в момента са принудителен престой. Затова утре ще се обсъди персоналът дали да не се използва. Не е подходящо да се използва електронно обучение за толкова малки деца. Персоналът, докато имат платен отпуск, са в такъв", каза министър Вълчев.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I