56 са новите случаи на коронавирус в страната, съобщи председателят на Националният оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.
Три са новите заразени деца - във Видин едно момиче и две в Дупница.
1190 са общо заразените с COVID-19.
В София са 22 нови случая, от които двама са в болница. Ново огнище има в Кюстендил. Във Видин има 5 болни, Сливен - 4, Плевен - 3.
55 са общо починалите, за днес има нов - мъж от ВМА.
„Отхлабването на мерките ще доведе до усложняване на епидемиологичната обстановка. Най-вероятно ще се наложи да живеем с този вирус дълго време“, каза генералът.
България претърпяла пик на заразата в началото на април, после имало снижаване, сега се очаквал нов пик, смята ръководителят на Щаба.
"Смекчаването на мерките, може да доведе до жертви. Експертното мнение навсякъде по света е едно и също. Не можем да изкажем мнение, че ако се отворят къщите за гости ще се отрази добре психологически на народа, но със сигурност ще усложни епидемиологичната обстановка. Светът не може и не трябва да спира. Най-вероятно ще се наложи да живеем дълго с този вирус. Има тенденция - това, което не се е ограничавало досега, се ограничава сега. Предприятията никога не са спирали, но в тези колективи се заразяват по-големи групи хора", коментира ген. Мутафчийски.
"Отпадането на извънредното положение е политическо решение", категоричен шефът на Щаба.
"Мерките ще останат с и без извънредно положение", допълни доц. Ангел Кунчев, който също е в оперативния екип за борба с коронавируса.
Здравната система трябва да издържи, подчерта за пореден път генералът.
"50% от леглата в София са изчерпани. Във Видин се изчерпва медицинския персонал. Проблемите са комплексни - не можем да разсъждаваме само в заразени и жертви", каза Мутафчийски.
Днес ще се проиграва организацията за пускане на хора с деца в парковете в столицата. След това кметовете ще вземат решение дали да се отворят парковете в градовете.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I