Икономическата криза ще последва пандемията от коронавирус, а нейните измерения вече се чувстват в страната. Вълна от безработни има в бюрата по труда в Родопите.
Общо 937 души са останали без препитание в рамките само на 15 работни дни от началото на извънредното положение. Средно по 62-ма души дневно се регистрират на трудовите борси, установи проверка на „Родопи voice“.
555 лица вече са в графата „Безработни“ до 3 април, сочат предварителните данни на Бюрото по труда в област Смолян. 269 от тях са декларирали, че са останали без препитание заради кризата с коронавирус. За същия период на м.г. регистрираните безработни в Смолянско са били едва 156, като ръстът е с 30 на сто. Средно на ден се регистрират 37 лица, при 12 през март-април 2019-та.
Кризата „Коронавирус“ е засегнала най-много секторите  „Хотелиерство и ресторантьорство” – с 23.3% дял на безработните, „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – 12.6% и „Преработваща промишленост“ – 11,6%.
Опашки се вият всеки ден и пред Бюрото по труда в Кърджали. От 13 март до 3 април общият брой на останалите без препитание в региона е 382 лица. 235 от тях са били категорични: „Без работа заради кризата“. За същия период на м.г. техният брой е бил 212 души. Средно на ден се регистрират 25 души, при 15 през м.г.
Само на 3 април на трудовата борса в Кърджали са били регистрирани 82-ма души, като 43-ма от тях са заявили, че са освободени заради кризата с пандемията. За 15 дни от началото на извънредното положение работа са започнали 57 лица в Кърджалийско.
В същото време обявите за свободни позиции на пазара на труда са намалели в пъти.
Буквално на пръсти се броят предложенията за работа до 7 април в Смолян. Допреди месец-два офертите от страна на работодатели бяха десетки. Търсят се механик, техник, общ работник, продавач… Предлаганите възнаграждения са от 720 до 2000 лева.
В същото време изобилстват обявите за работа по родното Черноморие. Месеци преди старта на сезона се търси всякакъв персонал-бармани, сервитьори, готвачи, камериерки, пикола, сладкари, перачи, миячи. Изискванията при част от тях са два чужди езика, а предлаганите възнаграждения, повече от скромни-между 650 и 900 лева.
24smolian.com







Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I