Смолянчани се изнесоха в гората. Този извод правиха хората в социалните мрежи, които също са били сред природата, преди да паднат ограниченията. Местността „Белият камък“, Смолянските езера и други знакови места бяха оживени, споделят родопчани. Други пък избраха да ходят на село, докато стотици завиждаха на тези, които си имат къщи и градинки по селата. Може би и затова не се усети хората да са психясали от изолацията в Родопите. За разлика от големите градове, където всички бяха затворени в апартаментите, в Смолян всяка къща си има двор и градинка и когато времето позволява, собствениците са навън. Много от тях си сеят градинките, почистват си около къщите, а тези с апартаментите са в гората, сред природата, и така по-лесно се преживява изолацията. 

Психологията и родопчани

Градските хора, затворени между стените на жилищата си, рискуват да изпаднат в депресия, емоционален срив и да си навлекат куп други неприятни изживявания, ако не съумеят да си намерят интересни занимания по време на изолацията, посочват психолозите. Родопчани нямат такъв проблем.
Те слушат пеенето на птичките сутрин. Пият кафето си сред аромата на нацъфтелите дървета на открито, без да се притесняват, че трябва да спазват дистанция на два метра от някого. Това е преимущество за хората, които имат къщи на село сега, по време на социалната карантина заради епидемията от коронавирус. Освен, че могат да се наслаждават на природата, те имат възможност и да свършат нещо полезно, докато са в карантина, защото в един двор работа винаги има. Досегът до земята и възможността да посадиш в градината си зеленчуци, да отглеждаш дръвчета или просто да се грижиш за лехите с цветя, със сигурност е начин за оцеляване в тези трудни дни и терапия за справяне със стреса, категорични са хората. Някои са се изолирали със семействата си в селския си дом и признават, че това е много по-добре за децата и за тях отколкото да стоят в апартаментите си в града.

Най-търсеното след кризата ще бъде…

През периода на изолацията в пълна сила се оцени предимството на селските къщи. Очаква да има засилен интерес към тях още повече и след края на извънредното положение, прогнозират брокери на недвижими имоти. 
Пандемията с коронавируса ни накара да преосмислим живота си, да оценим други неща в него и отношенията ни с близките хора. Спряха подигравките от сорта „ей тоя, от село, дошъл в града“. Сега всички от града искат на село, да отидат сред природата, но не всички имат имоти там. Родопчани казват, че светът на село е друг, усещаш природата, слънцето, работиш на нивите и всичко това те зарежда. Не мислиш дали ще се заразиш, не гледаш новини и не си нонстоп в социалните мрежи, които допълнително те психясват. Върнахме се към природата, а и тя имаше нужда от почивка, за да се възстанови от нашата безконтролна дейност по съсипването й. Сега може би равновесието настъпва, да осъзнаем, че трябва да я ценим и не ни е даденост, както и че не е голямо щастие да живееш в апартамент с тераса, а да имаш къща на село. Масово има призиви хората да си правят зимнини, да се обединяват на групи, за да си помагат, защото не се знае какви времена ще дойдат след тази пандемия. Светът наистина няма да е същият.  
Преживявали сме много природни, политически и икономически катаклизми във вековната си история и винаги сме оцелявали, но този път ще е с помощта на осъзнаването на нашите житейски приоритети.
Николай Михайлов, 24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I