По време на извънредното положение, предизвикано от коронавируса, храмовият празник на смолянската църква  "Св. Вмчк Георги Победоносец" премина необичайно. Богомолците бяха с маски, шалове, а някои и с ръкавици, на предпазно разстояние един от друг. Това обаче не попречи на тържествеността на светата божествена Литургия, отслужена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион заедно с председателя на храма свещеник Георги Атанасов и с помощници двамата иподякони Валери и Илия.
Св. Георги за смолянчани е един от любимите светци. Някои останаха вкъщи да го почетат, да му се помолят и благодарят.  А дошлите в храма благоговееха от възможността на живо да са съпричастни на богослужението. Молитвите , евангелските текстове по св. ап. Йоан, сладкогласното пеене на църковния хор с диригент презвитера Юлияна Атанасова, освещаване на принесените петохлебия радваха душите на вярващите. От опит знаят, че това е незаменима духовна храна.
След литургията бе отслужен празничен водосвет за здраве и благополучие, а с иконата на св. Георги бе извършена лития около храма.
Архиерейският наместник поздрави всички с празника и специално се обърна към отец Георги с благопожелания за именния му ден. От своя страна отец Георги благодари на Негово Високопреподобие с думите: “Нека Бог да Ви благослови и укрепи с любов и благоденствие!“
В благослова си към църковното настоятелство, църковния хор и богомолците архимандрит Висарион се обърна най-напред с победния поздрав: „Христос Воскресе!“, който се произнася от вярващите до 40-ия ден след Великден. Всички в храма отговориха: „Воистину Вокресе!“. „Обични в Господа братя и сестри, продължи той, нека в този празничен ден на свети Георги  да забравим трудностите в живота си, за да издигнем надежден поглед  към Възкръсналия Иисус Христос. Бодро да преминем земното си поприще с достойнство и надежда  за вечен живот. Сърдечно поздравявам всички жители на град Смолян и Смолянската духовна околия, като пожелавам Възкръсналият Христос да ни благослови и освети, за да бъдем синове и дъщери на Светлината на света. Благодат, милост, мир от Възкръсналия Господ Иисус Христос. Амин!“.
Празникът завърши с песнопението „Многая лета!“
Росица Примовска
24smolian.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I