След видео конферентно заседание, кметове на 22 общини в Северна Гърция поискаха от правителството в Атина незабавно отваряне на всички гранични пунктове с България.
Незабавно отваряне на ГКПП „Маказа-Нимфея“, както и останалите гранични пунктове между България и Гърция. Извънредна финансова подкрепа на всички общини от регион Източна Македония и Тракия. Поставяне на медицински пунктове на ГКПП-тата, за което дори да се иска съдействие с оборудване от армията.
Затова настояват в резолюция до правителството в Атина кметовете на всички 22 общини в Северна Гърция, които са най-потърпевши от затварянето на границата и липсата на туристи. Те ще поставят исканията си и на инициирани срещи със съответните министри в кабинета.
Според тях, оставянето в работен режим на един-единствен граничен пункт обрича на икономическо унищожение стотици туристически компании, както и хиляди работници от региона.
Кметовете определиха свободния достъп през границата с България на гръцки граждани „противоречие на здравия разум“.
"Не виждаме логика в решението да оставите отворен само граничния пункт "Кулата - Промахон", посочват кметовете. Според тях това било дискриминационен подход спрямо регионите на Комотини, Ксанти и др.
Кметовете твърдят, че са получили обяснение, че не могат да се осигурят екипи, които да проверяват баркодовете на влизащите туристи от други страни. От установените за последното денонощие нови случаи на коронавирус, 20 са на сръбски граждани и още 16 на хора от други националности, преминали през "Кулата-Промахон".
Щом е позволено от Балканите в Гърция да влизат туристи, то те трябва да могат да преминават през всички гранични пунктове, категорични са кметовете.
Както вече 24rodopi.com писа, засега е ясно, че до 15 юли ще важи забраната за влизане на туристи в Гърция от ГКПП „Маказа-Нимфея“. Това става ясно от решение на министрите на здравеопазването Василис Кикилиас и на транспорта и инфраструктурата Костас Караманлис.
В периода на ограничението през „Маказа“ свободно ще преминават гръцки граждани, както и нашенци, които адресно се водят в Гърция, или такива, които могат да докажат с документи неотложния характер на пътуването – собственици на имоти, ангажирани с трудов договор служители и работници. На "Маказа" няма да спират и бусовете с товари.
Припомняме, "Маказа" е затворен за туристи от 14.00 часа на 5 юли.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I