„Бил съм подчинен на ген. Мутафчийски. Не бих седнал да пия чаша вино на маса с него. Добре подбирам приятелите си и хората, с които работя и контактувам. Разочарован съм от него заради начина по който той ме изслушваше, за начина по който контактувахме с него, за начина по който протичаха разговорите, които се превръщаха в академични конфликти“.
Това заяви в студиото на "120 минути" по bTV проф. Коста Костов, специалист по белодробни болести.
„Нашето основно противоречие бе не на лична основа, а на принципна основа - за академичния живот във ВМА, за начина по който се обсъждат академичните проблеми в академичния съвет, за начина по който се третират колегите в академичен аспект, в начина по който се гледа на колега, който е почтен и иска да върви академичния живот по принципите, за които той е създаден и за които е живял 35 години съществуване на ВМА“, допълни професорът.
Четири сценария за развитие на заразата с коронавирус в България начерта математикът от БАН проф. Николай Витанов, ръководител на екип от учени, които правят математически прогнози към Националния оперативен щаб (НОЩ). В най-лошия от тях в края на есента заразените вече ще са 6-цифрено число.
Пред Нова телевизия той изтъкна, че около 20% от българите не спазват мерките, на което според него вече има над 10 хиляди заразени, за което предупреждаваше.
"Има около 1.5 млн. човека, за които вирус няма, не спазват никакви мерки. Поради тази причина излязохме от благоприятния сценарий. Ако продължаваме така, не ни очакват добри времена", предупреди математикът.
В първия сценарий, който Витанов определи като най-благоприятният, в края на август заразените ще бъдат 11 500, а в края на септември - 13 500. Това е при условие, че всички в страната спазват мерките срещу коронавируса.
Вторият сценарий е при ситуация, в която 80-те процента, които сега спазват мерките, продължат така, а част от другите 20% също започнат да ги спазват. Тогава в края на август ще има поне 14 хиляди случая, а в края на септември - не по-малко от 20 хиляди.
По-песимистичният сценарий е този, при който 80% спазват мерките, а 20% не. Тогава в края на август ще има поне 16 хиляди случая, а в края на септември - около 25 хиляди.
"Има и четвърти сценарий. За него няма да кажа числа, защото ако кажа, веднага ще скочат хора и ще кажат, че плаша хората. При този сценарий се очаква здравната система да започне да отказва", каза математикът на НОЩ. Той посочи, че ако се сбъдне тази най-тежка прогноза в страната може да се стигне до 4-цифрено число на починалите от COVID-19.
24smolian.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I