Юлската жега се пренесе в заседателната зала на Общинския съвет в Смолян и нажежи въздуха по време на сесията, която трябваше да се проведе днес в областния град, но… не се състоя.
В залата за провеждане на редовно заседание се появиха 15 общински съветници от всички партии и коалиции, но в самото и начало ръководителят на групата съветници на БСП Стефан Сабрутев поиска отлагането й. Според него, днешната сесия имало опасност да се проведе в нарушение на правилника, приет за работа в ОбС. Заявено беше, че общинските съветници от БСП случайно разбрали за свиканото заседание, никой от тях не получил покана за заседанието си по имейла. За отлагане пледира и  Филип Топов (КРОС). Всички решения, които бъдат взети, могат да бъдат атакувани пред областния управител или съда, заяви той. Димитър Кръстанов (БСП) заяви, че съществува риск взетите решения, с оглед интереси на трети лица, да бъдат компрометирани, като също подчерта, че „всички ние, общинските съветници, а не една или друга група, не сме уведомени по надлежния ред“. Общинският съветник от ДПС Салих Аршински също се включи със заявка, че сесията не е свикана по надлежния ред и поиска отлагането й. Председателят на Общински съвет Смолян Венера Аръчкова заяви несъгласието си с претенцията на общинските съветници и обясни, че материалите са били качени в срок в Google Drive, а всички съветници са получили служебни лаптопи с достъп до облака. Двама съветници от БСП и тримата съветници от ДПС напуснаха залата. Днешната сесия така и не започна поради липса на кворум в залата. През ноември 2019 година председателят на Общински съвет в Смолян беше избран с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ЗНС. Тогава от страна БСП се чуха гласове, че в новоконституирания Общински съвети  се оформя нова коалиция от ГЕРБ-ДПС ЗНС. Днес общинските съветници от ГЕРБ заявиха в своя деклация, че за съветниците от БСП и ДПС предизборната кампания е започнала и провалят днешната сесия с „процесуални трикове на дребно“.

Какво се превърна в препъни камък на отношението ДПС към ГЕРБ в общинския съвет?
През цялото време на предния мандат, а и доскоро, ДПС подкрепяха всяко предложение и решение, внесено от ГЕРБ. В последно време, проследявайки изказванията на областният лидер на ДПС Салих Аршински в зала, а и в различни медии, сривът е настъпил от обявена обществена поръчка за сметосъбиране в община Смолян.

Негови опонети пък твърдят, че сривът настъпил след като на Аршински не било дадено обещано по време на предизборната кампания място на зам.- председател на Общински съвет Смолян?!

Каква е истината вероятно знае само той. Аршински чрез политически консултации дори предизвика извънредна сесия по темата за „боклука“ на Смолян, на която заяви, че предварително знае коя е фирмата победител в обществената поръчка и убеден в твърдението си дори заложи политическата си кариера. По време на извънредната сесия в понеделник Аршински държеше да се сформира Общинско предприятие за сметосъбирането, защото с юридическата форма „търговско дружество“ община Смолян имала вече „горчив опит“. Вчера във видеоинтервю, запитан дали върху кмета някой е „упражнил външно влияние“ и кметът Мелемов не е сам в решението за провеждане обществена поръчка, той препоръча въпросът да бъде поставен към кмета. Впечатление правеше, че Салих Аршински вече не говори за създаване на общинско предприятие, а за общинско дружество? След  днешното преразпределение на „силите“ в местния законодателен орган е видно само едно-предстои горещо лято с политически нюанс. Как ще продължи прегрупирането и ще доведе ли до резки сътресения и смяна предстои да разберем в началото на август, за когато ще бъде насочена новата редовна сесия.
Очаква ли се КРОС да подкрепи ГЕРБ, както твърдят запознати с новите размествания на пластовете, ще се разбере съвсем скоро.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I