Сезонът на отпуските е в края си. С маска или без, премина под знака „Коронавирус“. Интубиран единствено с родни сили, евро и левове. От уплахата „300“ гърците загубиха най-много. Не от спартанците на Леонид, а от средния брой заразени в България откакто настъпиха газта на тестовете. Затворени граници, но пък паднаха кинти за десетките лаборатории. Тежка зима, вероятно и с политически сътресения, очаква южната ни съседка, само заради цифрите през юни и юли-стотици фалирали фирми, десетки хиляди останали без работа заради проваления сезон в северната част на страната, разчитаща на туристите през „Маказа“. Загуби, само за тези два месеца, оценявани на три милиарда евро (според медиите в страната). Но това си е проблем на самите гърци, ние също не сме цъфнали.

Корона истерията обаче прати хиляди нашенци обратно по плажовете на Черно море. Ако не за друго, то поне да направят сравнение „Преди и сега“. За някои дори стъпването по Черноморието е било спомен отпреди 7 години.
Паралелите са неминуеми.
Бетонова джунгла, стотици хотели, десетки в режим „изчакване да се ометат туристите и идват дюлгерите“.
Обслужването - на рецепцията няма никой, чака се около 30 минути някой да се появи и… Прасне ключовете за стаята на плота и рече „Дължите ми 1000 лева“. Прибират се парите и следващата среща с персонала е когато трябва да си ги прибере обратно. За чистене забравете. Отново чакане да се появи някой, който поне да ви връчи една метла.
„Как сте, добре ли пътувахте? Имаше ли проблеми, дълго ли чакахте на границата? Заповядайте, седнете, ще ви поднесем кафе и освежаващи напитки докато стаята бъде готова“ - така посрещат в Гърция, от пенсионерката с къща за гости в Мароня, до най-посещаваните и горещи от туристически интерес точки по „Родопското море“. Елементарно. Показно от „византийците“, дето ни „мразят в червата“, както изрече онзи актьор Христо някой си, изживяващ се на Де Ниро от Карлово.
Обявена градина в хотелски комплекс край Черно море пък може да се окаже просто тротоар, ограден с оплешивяващи храсти, а след него паркинг, гаражи, следващ хотел. Но иначе е „градина“.
Жалкото е, че разбирането за туризъм по родното Черноморие окончава с поредния строеж на хотел, между други два. А също и някой и друг арест на местни „чайки“, които решили да заработват с дрога.
Тази година „корона истерията“ интубира бизнеса по Черноморието ни с най-нормални туристи. Получиха много бетон, гюрултия по кръчмите и „Дай парите“.
Догодина границите ще бъдат отворени по това време…
24smolian.com
Очаквайте продължението „Романтиката бе убита с 5-звездна надгробна плоча“, в първия следотпускарски брой на вестник №1 в региона „Родопи voice“
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I