Изаура беше гадателка, та дрънка. Избрала си името като романтичен спомен от времената, когато от панелките сe носеха ридания за съдбата на едноименната героиня от първата латино сапунка, която тогавашната власт реши да предостави на вниманието. Пък и навяваше хем плебейщина, хем някакъв вътрешен аристократизъм. Изаура можеше да има господари, но в нея туптеше сърцето на нешлифованата добре, но все пак буржоазна изтънченост.
Изаура живееше на село, но това не й пречеше да обявява своите способности и по градовете. Когато се наложи. В малка стаичка посрещаше раздрусаните от съдбата хорица. Беше турила няколко свещи за повече мистика, разпиляла боб по масата, за да демонстрира различни способи. Поставила в единия край на стаята Библията, а в противоположния Корана. Наместваше гостите си с лице към религиозните им предпочитания. Беше си поставила маг, ходжа, експерт, и разни други „титли“ пред името, които й придаваха тежест.
Изаура гадаеше, разваляше магии, обрисуваше бъдещето с краски, чиито светли нюанси зависеха от паричното благоразположение на закъсалия клиент…

*
Няма човек, който да е опрял до услугите на магове, мигове, гадателки и баячки, вещици и прочие, без той да не се окаже я с черна магия, я с родово проклятие. Инак просто е обида за бизнеса на подобни. Те развалят всичко, оправят карми. Стига да се плати. Влиза човек нещастен, излиза щастлив и вдъхновен за бъдещето, но с олекнал джоб. Тяхното е като социология. Процентно отношение между страховете и парите.
Някои дори обикалят студиата.
Други пък са неизменно там. Те са дипломирани предсказатели. На тях сме им се нагледали на прогнозите. Едни проценти в понеделник, коренно различни в петък. Зависи кой поръчва „нагласите“ на хората. Социологията сякаш вече е на нивото на врачки и баячки.
От 7 сутринта до 17 вечерта облъчва и пее процентно за поредния победител на поръчаното изследване, докато чака на другия ден следващата заявка.
От 7 до 17 всички клакьори на поръчващите музиката пеят хорово, докато глас (джоб) държи.
И след това утихват.
Защото проговаря улицата.
Там Изаури няма. Има свободни хора.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I