С 206 794 лева по-малко са постъпили в лечебните заведения в Смолянско по време на епидемията в сравнение със същия период на миналата година. Това сочат разчетите на Регионалната здравна каса за периода 1 януари-31 август т.г., обявени от директора на РЗОК-Смолян Румяна Карагрошева.
За дейност са изплатени 10 122 741 лв., а за неблагоприятни условия на работа 1 986 571 лв.
Лекуваните пациенти по клинични пътеки и лабораторни процедури са с 28,14% (5713 пациента) по-малко, като най-голямо е намалението в болницата в Девин – над 36%, и в болницата за рехабилитация в Рудозем – над 42%.
През периода лекуваните пациенти с COVID-19 в област Смолян, за които Касата е платила, са 227 души, в това число лекувани по клинична пътека 39 (бронхопневмонии) – 62-ма души, по клинична пътека 104 (вирусна и бактериална инфекция) – 165 души, и за интензивни процедури – 6-ма. По пътека 104 в МБАЛ-Смолян са лекувани 151 пациента и 6 човека по интензивни процедури. В МБАЛ-Мадан по 104 пътека са лекувани двама пациента, по 39 пътека – 42-ма. В МБАЛ-Златоград по 39 пътека – 7. В МБАЛ-Девин по 104 пътека-12 пациенти и по 39 – 13. Това е по отношение на болничната помощ.
В извънболничната помощ изплатените средства са с 6.39% повече, спрямо същия период от предходната година, като в тези суми са включени и изплатените средства за неблагоприятни условия на работа. На лекарите по дентална медицина заедно със средствата за неблагоприятни условия на работа са изплатени 33.7% повече, като за дейност само са изплатени с 2.78% по-малко, т.е. има голям дял неблагоприятни.
„Изплатените средства за дейностите са близко до стоте процента, а и заедно със средствата за неблагоприятни условия за работа, в някои случаи ги надвишават“, посочи Карагрошева, като обърна внимание, че има и увеличение на цените на дейностите.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I