Десетки родопчани поеха към Черноморието, но не за тен, а за да работят. Ситуацията след сезона-пълни плажове, кръчми, а заплатите „пандемични“.
Камериерки работят по 8-10 часа за минимална заплата. В заведение един работник е сервитьор, барман и готвач за 650 лв., без в тази сума да влиза бакшишът. Магазинери блъскат по 13 часа без почивен ден за около 800 лв. Родопчани, работили по морето, коментират, че този сезон заплатите са по-малки за сметка на часовете работа. Хора, които работят от години при едни и същи работодатели отбелязват, че това лято персоналът е драстично намален. Ако в магазин са били ангажирани по двама души и са се сменяли, сега е работил един човек за повече часове и по-малка заплата. „Миналото лято на месец взимах 1100 лева с четири часа почивка на ден, сега по 800 лв. без почивка“, сподели смолянчанин, работил в магазин в Слънчев бряг.
„В заведение в Поморие работя от години. Миналото лято бяхме трима – готвачка, сервитьорка и барманка. Бяхме и на смени. Тази година само аз изпълнявах трите длъжности като активно работи с мен и собственикът. Компенсира смените като дава почивки по три часа следобед. Почивен ден няма. Заплатата на месец бе 600 лв. Собственикът казва, че ми остава и бакшиш, с което намеква, че много взимам. Бакшишът бе между 10 и 20 лв. на ден. Нямах друг избор, безработна съм и това беше шанс за мен“, коментира смолянчанка…
Целият текст четете в петъчното издание на „Родопи voice“!
И още от темите в новия брой на вестник №1 в региона:

-„Короната“ разкри потенциала на региона
Родопите печелят по 2 451 лева на час от туризъм!

-Родопчани бачкаха на морето, но…
-Кръчми и плажове пълни– заплатите „пандемични“?!

-По-ценна от Америка, по-мила от всичко, но все по-пуста…

- Делото „Циганско дере“ удари Прокуратурата

-Бетон на плажа, бетон в главите, а в планината…

-„Шведът“ Веждин пред Темида за смъртта на велосипедиста

-Коронавирус „дерайлира“ влак
24smolian.com 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I