Най-опасно е по пътищата в Смолян, Девин и Златоград. Трите общини са водещи по брой на тежките инциденти, сочи анализът на Националната статистика.
325 пътни произшествия са възникнали в Смолянско в рамките на 2019-та година. Спрямо предходната обаче, броят им намалява с 18.5%.
При 75 от инцидентите са пострадали хора. Леко ранени са били 87 души, тежко 19 лица, а четирима са загинали.
По брой на тежките катастрофи област Смолян заема 25-о място в страната, като по-голяма част от пътнотранспортните произшествия през 2019 г. са регистрирани  извън границите на населените места - 39 на брой, или 52 % от всички произшествия с пострадали.
51 от потърпевшите при инциденти са били водачи на превозни средства. Пострадалите пътници и пешеходци са с относителни дялове съответно 36.8 и 14.2%. Има и един ранен работник на пътя.
33 от ранените водачи са управлявали лек автомобил, 4 – товарен, 2 – влекач с полуремарке, 8 – мотоциклет, 3 – велосипед и 1 – друго МПС. Загинали са двама водачи, управлявали лек автомобил.
В сравнение с предходната година, през 2019 г. намалява броят на ранените деца и младежи до 17 навършени години - 17 лица. Най-голям е броят на ранените на възраст между 15 и 17 навършени години - 10 или 58.8% от всички ранени деца и младежи в областта.
През 2019 г. най-много ПТП с пострадали са регистрирани през месеците септември - 13 и август - 8 ПТП. Броят на ранените е най-голям през месец септември - 16, март - 15 и август - 14, а най-малък през месец април - четирима ранени.
По дни от седмицата най-голям брой пътнотранспортни произшествия са регистрирани във вторник- 16 с 19 ранени лица, или 17.9% от всички ранени в областта. В сряда са загинали 3 лица, или 75.0% от всички загинали.
В община Смолян са възникнали 34 тежки катастрофи, при които е загинал един човек, а са били ранени 42-ма души. Община Девин е на второ място по пътен травматизъм с 6 пътни произшествия с общо 10 ранени. Следва Златоград, където осем души са били ранени при 6 ПТП.
На снимката: Три момчета загинаха в „БМВ“ в Неделино през м.г.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I