6 партии влизат в парламента, ако изборите се проведат сега. Това сочат данните от най-новото национално-представително проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч". То е проведено между 21 - 30 септември 2020г. сред извадка от 1031 пълнолетни граждани чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети и е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенцията.
За разлика от другите социологически агенции, „Алфа Рисърч“ праща в Народното събрание и бившия омбудсман Мая Манолова.
Пет месеца преди най-късния момент за избори в страната - редовния вот през март, позициите на ГЕРБ и БСП са равни, като управляващата и водещата опозиционна сила взимат около 20 на сто от гласовете на твърдо решилите да гласуват. В предишното проучване на "Алфа Рисърч" - от юли, по поръчка на "Дневник", партията на премиера Бойко Борисов взимаше 26.7% срещу 19.2 за левицата. Сега ГЕРБ продължава да има преднина от 0.9 на сто, а според социолозите парадоксалното на пръв поглед удържане на позицията на партията се дължи на два основни фактора: ре-мобилизацията на твърдото ядро и слабо преминаване на нейни избиратели към конкурентни партии вдясно.
На трета позиция остава "Има такъв народ" на Слави Трифонов. При него има лек отлив на гласове - готови са да го подкрепят 14.9 % от гласуващите срещу 18.8 % през юли. Според социологическата агенция спадът се дължи на факта, че макар протестите да започнаха със "силна модернизационна заявка", в хода им най-силен тласък е получил протестният ляво-популистки вот, отливащ се към поредните "нови" проекти.
"Демократична България" запазва сериозния скок в подкрепата си от началото на протестите, но за момента без по-високо натрупване (9.4% от гласуващите при 12.3% през юли). Така тя дели четвърто/пето място с ДПС, което също бележи вътрешна мобилизация и достига 9.9% вот (повишение с 1.6% през юли), пише „Дневник“.
Формацията на Мая Манолова "Изправи се.бг" получава 4,6% електорална подкрепа.
Като най-сериозни губещи се очертават коалиционните партньори в управлението "Обединени патриоти" (3.8%) и "Воля" на Веселин Марешки (0.3%), които засега остават под чертата.
Новоучредената партия на бившият втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов - "Републиканци за България", засега събира подкрепата на една 0.2 на сто от решилите да гласуват.
Трябва да се отбележи и това, че 10.1% от твърдо решилите да гласуват все още избират кого да подкрепят, което може да пренареди редица позиции в реална ситуация на вот.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I